Держпродспоживслужба Полтавщини звітує про проведену роботу у сфері реклами та дотримання антитютюнового законодавства за І квартал 2024 року
опубліковано 18 квітня 2024 року о 11:11

Фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області протягом І кварталу 2024 року, проводився моніторинг за дотриманням суб’єктами господарювання вимог Закону України «Про рекламу» в частині захисту прав споживачів реклами.

За результатами проведеної роботи встановлено 65 випадків порушення законодавства про рекламу. Головним управлінням прийнято рішень про накладення штрафних санкцій на суму 198,52 тис. грн., з них до Державного бюджету сплачено штрафів на суму 134,11 тис. грн.

Найбільше порушень вчинено при розповсюдженні реклами про знижки цін на продукцію та розпродаж, реклама лікарських засобів, медичних виробів, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації – без тексту попередження такого змісту: «Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я» та участь у рекламі працівників зовнішній вигляд яких імітує вигляд лікарів, розповсюдження реклами не державною мовою, та розповсюдження зовнішньої реклами без дозволів на її розміщення.

Протягом І кварталу 2024 року проведено 14 позапланових заходів державного нагляду (контролю) щодо додержання суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері дотримання законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення на підставі звернень фізичних осіб про порушення, що спричинило шкоду їх правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю.

Порушення вимог законодавства встановлено у 20 випадках.

Основними порушеннями виявленими в ході проведення перевірок були порушення вимог статей 13, 16, 161 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення».

За результатами проведених перевірок, у відповідності до ст. 20 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення» накладено штрафів за порушення законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення на суму 1009 тис. грн.

З метою підвищення обізнаності споживачів і підприємців, Управлінням захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами висвітлюються норми законодавства у сфері захисту прав споживачів реклами та дотримання антитютюнового законодавства у засобах масової інформації та на сайті Головного управління.

Зокрема, у березні 2024 року в офіційному медіацентрі Полтавщини відбувся брифінг з роз’ясненням норми чинного законодавства.

З метою підвищення правової та економічної культури молоді Полтавщини, відбулись тематичні зустрічі зі студентами і викладачами Лубенського лісотехнічного фахового коледжу, а також зі здобувачами вищої освіти та співробітниками навчально-наукового інституту економіки, управління, права та інформаційних технологій Полтавського державного аграрного університету.

Робота в даному напрямку продовжується.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux