Держпродспоживслужба Івано-Франківщини радить землекористувачам переглянути прогноз розвитку шкідників та хвороб сільгоспкультур у серпні 2024 року
опубліковано 05 серпня 2024 року о 08:55

Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області розробили прогноз фітосанітарного стану та рекомендації щодо захисту основних сільськогосподарських рослин у серпні 2024 року, що буде корисним для землекористувачів та власників земельних ділянок.

У серпні, за наявності високого температурного режиму, збільшуватиметься шкідливість фітофагів, а також відбуватиметься передчасне дозрівання врожаю. Тож, моніторинг фітосанітарного стану сільськогосподарських рослин, матиме важливе значення в регулюванні чисельності шкідливих ентомо- і фітопатологічних організмів та своєчасному застосуванні засобів захисту рослин.

Зокрема в плодових насадженнях триватиме літ, яйцекладка 2-го покоління та шкідливість личинок 1-го та 2-го поколінь яблуневої плодожерки.

За спекотної та сухої погоди особливо шкідливими будуть сисні шкідники: попелиці, плодові кліщі, медяниці, щитівки.

За помірної вологості повітря в насадженнях зерняткових дерев продовжуватиме розвиватись парша, а також плодова гниль. Зимові сорти яблуні не пізніше, як за 20 днів до початку збирання врожаю, проти парші, плодової гнилі та інших хвороб плодів під час зберігання, обприскують фунгіцидами відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

На виноградниках продовжиться розвиток кліщів. За сприятливих погодних умов виноградники уражуватимуться хворобами, особливо оїдіумом та мілдью. Від хвороб проводять обробки дозволеними фунгіцидами з урахуванням «строків очікування», проти кліщів (за наявності 5-8 екз./листок) застосовують відповідні препарати інсектицидної групи.

Всі роботи з обмеження чисельності шкідливих організмів необхідно проводити при перевищенні ЕПШ, суворо дотримуючись правил техніки безпеки при роботі з пестицидами та агрохімікатами та лише дозволеними препаратами згідно з «Державним реєстром пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». До роботи з пестицидами і агрохімікатами допускаються лише ті особи, які пройшли навчання та мають Посвідчення про право роботи з пестицидами.

Детальний прогноз фітосанітарного стану та рекомендації щодо захисту інших сільгоспкультур у серпні 2024 року можна прочитати або завантажити на офіційному вебсайті Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux