Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін долучився до участі у Форумі «Інноваційна екосистема університету заради миру та безпеки», під час якого обговорювалися питання щодо посилення участі сумлінних роботодавців в роботі закладів вищої освіти щодо підготовки сучасних фахівців з інноваційним мисленням.
У заході взяли участь керівники закладів вищої освіти технічного та технологічного спрямування, представники організацій-роботодавців, фахівці органів державної влади та управління, експерти громадських організацій. Форум проведено на майданчиках Київського національного університету технологій та дизайну.
Сергій Захарін зазначив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука протягом останнього року значно посилено співпрацю з провідними закладами вищої освіти. Функціонує Науково-методична рада, до роботи якої долучені наукові та науково-педагогічні працівники. Фахівці служби регулярно проводять лекції та семінари з актуальних питань підтримки епізоотичного, фітосанітарного та санітарно-епідеміологічного благополуччя. Здобувачі освіти мають змогу проходити практику у підвідомчих організаціях Держпродспоживслужби, а найкращі випускники – отримати цікаву і престижну роботу за фахом.
Як сумлінний роботодавець, Держпродспоживслужба бере участь в обговоренні освітніх програм провідних університетів (зокрема, з початку цього року фахівці служби взяли участь у обговоренні чотирьох таких програм), тим самим формуючи стійкий фундамент для подальшого зміцнення якості освіти з урахуванням потреб реальних роботодавців.
Ректор університету Іван Грищенко розповів про передові навчальні технології, що використовуються в освітньому процесі. В численних лабораторіях студенти опановують навички майбутньої професії. Університет вкладає значні інвестиції у зміцнення якості освіти, при цьому студенти регулярно вивчають не лише теорію, а й чинні нормативно-правові акти, методичну документацію, технічні регламенти тощо, а також обов’язково закріплюють отримані знання під час проходження практики. Колективи профільних кафедр мають гарні стосунки із сумлінними роботодавцями, у тому числі і Держпродспоживслужбою.
«Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у межах своєї компетенції виконує величезну роботу, спрямовану на надання громадянам та сумлінному бізнесу якісних державних та адміністративних послуг. Звісно, ми зацікавлені в тому, аби випускники закладів вищої освіти мали належні компетенції, тобто знання, вміння і навички, а також мотивацію до продуктивної роботи. Як сумлінний роботодавець Держпродспоживслужба готова надавати необхідну методичну та інформаційно-аналітичну підтримку під час проектування освітніх програм. Наші фахівці охоче братимуть участь у цій роботі і надалі. Ми домовились з колегами про посилення освітньої і наукової взаємодії в межах пріоритетних завдань, над вирішенням яких працює Держпродспоживслужба. Особливо приємно відзначити, що Київський національний університет технологій та дизайну, який є флагманом технологічної освіти в Україні, ставить на порядок денний ці актуальні питання і пропонує конструктивні шляхи вирішення наявних проблем. Переконаний, наше освітнє співробітництво буде успішним», – зазначив Сергій Захарін.