Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін взяв участь у церемонії відкриття Студентського хабу, що облаштований у Полтавському національному педагогічному університеті ім. В.Г. Короленка.
Сергій Захарін від імені керівництва Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів привітав науково-педагогічних працівників та здобувачів освіти, а також повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука вживаються заходи, спрямовані на залучення талановитої молоді до практичної роботи, спрямованої на підтримку епізоотичного, фітосанітарного та санітарно-епідемічного благополуччя, а також щодо впровадження реформи шкільного харчування. Держпродспоживслужба як сумлінний роботодавець виконує завдання і заходи у сфері економічної безбар’єрності, що є важливою складовою розбудови в Україні безбар’єрного простору.
Директор Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук Олег Топузов повідомив, що наразі виконується низка фундаментальних педагогічних досліджень, що базуються на ідеях людиноцентризму, студентоцентризму, освітнього партнерства, освітньої безбар’єрності. Відкриття сучасного Студентського хабу - яскравий приклад турботи держави та університетських колективів про якість освіти і якісне виховання перспективної молоді.
Ректорка Полтавського національного педагогічного університету ім В.Г. Корленка Марина Гриньова повідомила, що Студентський хаб виконуватиме багато функцій, у тому числі в частині популяризації здобутків студентів, висвітлення досягнень органів студентського самоврядування, підтримки належних комунікацій. На майданчиках хабу студенти зможуть спілкуватися з роботодавцями, дізнаватися про особливості працевлаштування і за бажання - знайти перше робоче місце.
Під час спілкування з активом студентської ради Сергій Захарін розказав про реформу шкільного харчування, яка триває вже кілька років і є успішною, що підтверджується конкретними результатами (зокрема, встановлено нові сучасні харчоблоки у закладах загальної середньої освіти). Реформа шкільного харчування здійснюється за ініціативою та під патронатом першої леді України Олени Зеленської, що дало змогу швидко та ефективно консолідувати різних стейкхолдерів, виконати низку важливих і необхідних кроків. Ще у 2021 році за участі МОН, МОЗ, Держпродспоживслужби, Центру громадського здоров’я розпочала роботу платформа про здорове харчування у школах «Знаїмо». Платформа містить всю ключову інформацію про реформу, нормативно-правову базу, навчальні матеріали, підказки про реформу тощо. Одним із факторів успіху реформи шкільного харчування є високий рівень уваги до підготовки якісних кадрів та здійснення просвітницьких заходів.
Під час робочих консультацій Сергій Захарін, Олег Топузов та Марина Гриньова домовилися про поєднання зусиль щодо підтримки розвитку природничої освіти, зокрема - шляхом попуризації актуальних знань у сферах екології, хімії, безпечності харчових продуктів, лабораторної діагностики, захисту рослин тощо.
«Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г. Короленка є відомим закладом вищої освіти, що впроваджує кращі практики організації навчально-виховної роботи. Приємно відмітити, що в університеті впроваджуються амбітні проєкти у сфері створення безбар’єрного середовища. Ми розказали студентам про реформу шкільного харчування - про культуру споживання, культуру виробництва, корисні звички тощо. Студенти педагогічних університетів повинні знати про реформу шкільного харчування, адже саме вони в недалекому майбутньому працюватимуть у закладах освіти, у органах управління освітою, будуть ухвалювати управлінські рішення у сфері організації харчування дітей. Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у межах своєї компетенції виконує величезну роботу, спрямовану на інформування студентів про можливості працевлаштування, а також про вимоги спеціального законодавства у сферах підтримки епізоотичного, фітосанітарного та санітарно-епідемічного благополуччя», - зазначив Сергій Захарін.