Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на виконання листа Керівника робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня пов’язаної із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) від 18.08.2021 року в межах компетенції здійснюються заходи щодо посилення контролю за дотриманням суб’єктами господарювання та населенням регіонів обмежувальних протиепідемічних заходів, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі - постанова).
З метою запобігання поширення коронавірусу SARS-CoV-2 на виконання доручень Прем’єр-міністра України, протокольних доручень Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, постанов Кабінету Міністрів України, Головного державного санітарного лікаря України Головою Держпродспоживслужби надано доручення територіальним органам Держпродспоживслужби посилити державний нагляд (контроль) за дотриманням санітарного законодавства і здійсненням протиепідемічних заходів закладами дошкільної освіти, закладами громадського харчування, фізичної культури та спорту, ринками, закладами, що надають послуги з розміщення, об’єктами торгівлі продовольчими та непродовольчими групами товарів тощо.
Фахівцями Держпродспоживслужби здійснюються заходи щодо дотримання суб’єктами господарювання встановлених вимог до функціонування в умовах адаптивного карантину, зокрема: дотримання вимог щодо носіння масок в громадських будинках та спорудах, в громадському транспорті та під час проведення масових заходів; дотримання соціальної дистанції, здійснення визначених заходів дезінфекції (із залученням засобів масової інформації для висвітлення процесу та результатів).
Так, фахівцями територіальних органів Держпродспоживслужби за період з 16.08.2021 по 22.08.2021 здійснено 22085 заходів нагляду, порушення встановлено на 2232 об’єктах (10 %), тобто на кожному десятому перевіреному об’єкті. До порушників застосовувалися відповідні заходи реагування, зокрема надано 2808 приписів (пропозицій), складено 254 протоколи, у 487 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 206 випадках поінформовано органи Національної поліції.
З метою вирішення нагальних питань у період карантину фахівцями територіальних органів Держпродспоживслужби взято участь у 41 засіданні регіональних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з наданням відповідних пропозицій.
У регіонах розроблено комунікаційні плани щодо проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії серед населення через ЗМІ, соціальні мережі та інші канали комунікації, спрямованої на недопущення поширення COVID-19.
З метою інформування населення щодо запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV, Держпродспоживслужбою за зазначений період проведено 216 заходів з інформування населення (телебачення, соціальні мережі та інтернет-видання, засоби масової інформації) та здійснено 13121 інформаційно-просвітницьких заходів (роз’яснення, бесіди, листівки тощо).