Держпродспоживслужбою посилено контроль за дотриманням обмежувальних протиепідемічних заходів суб’єктами господарювання
опубліковано 12 квітня 2021 року о 16:51

На виконання доручень Прем’єр-міністра України, протокольних доручень Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, постанов Кабінету Міністрів України, Головного державного санітарного лікаря України територіальні органи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів продовжують здійснювати державний нагляд (контроль) за дотриманням санітарного законодавства на об’єктах нагляду, згідно встановлених вимог щодо здійснення протиепідемічних заходів на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби  (COVID-19).

Відповідно до пункту 36 постанови Кабінету Міністрів України    від 09.12.2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», Держпродспоживслужба продовжує здійснювати посилений державний нагляд (контроль) за дотриманням санітарного законодавства і здійсненням протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти, закладах громадського харчування, фізичної культури та спорту, на ринках, у закладах, що надають послуги з розміщення, на об’єктах торгівлі продовольчими та непродовольчими групами товарів тощо.  

Окрім того,  Держпродспоживслужбою здійснюється посилений контроль за виконанням обмежувальних заходів та заборон, передбачених для «червоного» рівня епідемічної небезпеки поширення коронавірусної хвороби  (COVID-19). За рішенням Державної комісії з питань ТЕБ та НС станом на 11 квітня 2021 року запроваджено «червоний» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19    в  м. Києві, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Київській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Хмельницькій, Чернівецькій і Чернігівській області.

У зв’язку з ускладненою ситуацією  на територіях цих регіонів з поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом      SARS-CoV-2, фахівцями територіальних органів Держпродспоживслужби також посилено контроль за дотриманням суб’єктами господарювання протиепідемічних заходів, спрямованих на  запобігання виникненню та поширенню, локалізацію спалахів коронавірусної хвороби  (COVID-19).

         Так, за період з 05.04.2021 по 11.04.2021 територіальними органами Держпродспоживслужби здійснено 52484 заходи нагляду, порушення встановлено на 5229 об’єктах (10 %), тобто  на  кожному десятому перевіреному об’єкті. До порушників застосовувалися відповідні заходи реагування, зокрема надано 5272 приписи (пропозиції), складено 1890 протоколів,  у 1109  випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 466 випадках поінформовано органи Національної поліції.
У тому числі перевірено:

19826 об'єктів торгівлі продовольчими товарами (окрім ринків), порушення щодо не дотримання підприємцями обмежувальних заходів та заборон відповідно до рівнів епідемічної безпеки встановлено на 2985 об'єктах (15%), тобто  на кожному шостому перевіреному  об’єкті. За недотримання вимог протиепідемічних заходів  надано 2526 приписів (рекомендацій), складено 1202 протоколи про адміністративне порушення, у 539 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 220  випадках поінформовано органи Національної поліції;

18707 об'єктів торгівлі непродовольчими товарами,  порушення встановлено на  1244 (6 %) об’єктах (кожний п’ятнадцятий не дотримується встановлених обмежувальних заходів), складено 340 протоколів, надано 1203 приписи (рекомендації),  у 246  випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 107 випадках поінформовано правоохоронні органи;

6492 закладів громадського харчування, із них у 584 (9 %) об’єктах встановлено  порушення дотримання вимог щодо протиепідемічних заходів, тобто кожний одинадцятий перевірений заклад, відповідно надано 560 приписів (рекомендацію), складено 176 протоколів, у 125 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 67 випадках поінформовано органи Національної поліції;

1238 перукарні та салонів краси, на 134 (11 %) обʼєктах встановлено порушення санітарних вимог, що на кожному дев’ятому об’єкті. До порушників застосовувались відповідні заходи, зокрема надано 135 приписів (рекомендації), складено 54 протоколи,  у 25 випадках щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у 10 випадках поінформовано органи Національної поліції;    

5008 інших об’єктів нагляду (агропромислові ринки, аптеки, ТРЦ, розважальні заклади, об’єкти водозабезпечення, транспорт тощо),  на 701 об’єкті встановлено порушення (14 %), тобто на кожному сьомому об’єкті. Застосовано заходів: надано 679 приписів (рекомендації), складено 223 протоколи, у 1331 випадку  щодо виявлених порушень інформувались органи місцевої влади та у  53 випадках поінформовано органи Національної поліції.

696 дошкільних закладів освіти, порушення встановлено у 99 закладах    (14 %), тобто у кожному сьомому закладі; за результатами  обстежень складено   48 протоколів, надано 96 приписів (пропозиції), у 25 випадках поінформовано органи місцевої влади та у 6 випадках поінформовано органи Національної поліції; 

500 закладів  загальної середньої освіти,  порушення встановлено в 66 закладах (13%), тобто у кожному сьомому закладі,  за результатами порушень складено 23 протоколи, надано 70 приписів (пропозицій), в 16 випадках поінформовано органи місцевої влади та у 3  випадках поінформовано органи Національної поліції;

14 вищих навчальних закладів (ВНЗ), професійно-технічних училищ (ПТУ), коледжів, технікумів та 3 гуртожитки закладів освіти, порушень не  встановлено.

З метою вирішення нагальних питань у період карантину фахівцями територіальних органів Держпродспоживслужби взято участь  у 190 засіданнях  регіональних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з наданням відповідних дієвих пропозицій.

Фахівці Держпродспоживслужби також залучаються до здійснення    медико-санітарного контролю (огляду) у пунктах пропуску через державний кордон, зокрема оглянуто 919 транспортних засобів, 861 вантажів та інших товарів  і предметів.

Окрім того, за клініко-епідеміологічними показаннями фахівцями Держпродспоживслужби оглянуто 11513 членів екіпажів (бригад) та пасажирів.

З метою  інформування населення щодо запобігання занесенню і поширенню на території  України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV,  Держпродспоживслужбою за зазначений період проведено 415 заходи  з  інформування  населення (телебачення, соціальні мережі та інтернет-видання, засоби масової інформації) та здійснено 19290  інформаційно-просвітницьких заходів (роз’яснення, бесіди,  листівки тощо). 

         Фахівцями Держпродспоживслужби також вживаються відповідні превентивні заходи, зокрема надаються попередження суб’єктам господарювання щодо  недопущення в подальшому порушення карантинних вимог та необхідності дотримання протиепідемічних заходів.

Однак, при здійсненні обстежень спостерігається відсутність комунікації з суб’єктами господарювання, особливо тих - діяльність яких заборонена. Зокрема,  частина населення  безвідповідально ставиться до правил карантину і продовжує нехтувати правилами безпеки. Про що свідчать порушення, які виявляються при повторних обстеженнях об’єктів, які не дотримувались карантинних обмежень.

Інформація щодо заходів, які здійснюються Держпродспоживслужбою     з даного питання, щотижнево оприлюднюється на її офіційному вебсайті та на сайтах територіальних органів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux