Держпродспоживслужба зобов’язала суб’єкта господарювання повернути споживачам понад 1,1 млн. грн необґрунтовано нарахованої плати за послуги з постачання теплової енергії.
опубліковано 18 червня 2021 року о 12:07

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області (надалі Головне управління) на підставі численних звернень громадян у період січня-травня 2021 року були проведені позапланові заходи державного нагляду (контролю) суб’єкта господарювання, що надає послуги з постачання теплової енергії мешканцям житлового комплексу «Чайка» у с. Чайки Бучанського району.

В ході позапланових перевірок було встановлено, що рішенням сесії Борщагівської сільської ради від 24.12.2020 № 14-3-VIII суб’єкту господарювання було вперше встановлено тарифи на послуги з постачання теплової енергії для мешканців с. Чайки, що є порушенням вимог Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

Так, повноваження щодо встановлення в порядку і межах, визначених законодавством, тарифів на комунальні послуги, відповідно до статті 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», належать до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад.

Зазначене рішення визнано протиправним та скасовано Київським окружним адміністративним судом.

Також, в ході проведення перевірок виявлено передчасне введення в дію тариф на послуги з постачання теплової енергії, а саме, підприємство почало застосовувати новий тариф на зазначені послуги до моменту оприлюднення та набрання чинності рішення виконавчого комітету Борщагівської сільської ради від 02.02.2021 № 10, чим порушено вимоги Закону України «Про ціни та ціноутворення» та Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

За результатами перевірок Головне управління зобов’язало підприємство повернути споживачам житлового комплексу «Чайка» зайво нараховані кошти за надані послуги з постачання теплової енергії шляхом здійснення споживачам перерахунків плати у розмірі 1,16 млн. гривень.

Разом з тим, за порушення дотримання вимог законодавства у сфері ціноутворення та створення перешкод при проведенні перевірок до підприємства застосовано адміністративно-господарські санкції (штраф) у розмірі 1,12 млн. гривень.

Наразі, підприємство звернулось до суду з позовною заявою про визнання протиправними та скасування приписів, винесених за результатами перевірок.

Головним управлінням продовжується робота щодо запобігання порушень в сфері ціноутворення, забезпечення встановлення економічно обґрунтованих тарифів на комунальні послуги та недопущення обрахунків споживачів Київської області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux