Держпродспоживслужба Тернопільщини продовжує перевірки об’єктів водопостачання та водовідведення на Тернопільщині
опубліковано 28 квітня 2020 року о 12:45

Держпродспоживслужба продовжує позапланові перевірки об’єктів водопостачання та водовідведення в Тернопільській області на дотримання вимог санітарного законодавства. За період з 16 квітня 2020 р. по 23 квітня 2020 р. обстежили 17 об’єктів водопостачання та 2 – водовідведення.

Спеціалісти Тернопільської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби України згідно з розробленим та узгодженим з Управлінням державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області робочим графіком здійснили відбір та провели дослідження проб питної води з об’єктів централізованого водопостачання – 231, децентралізованого водопостачання – 125.

За результатами проведених досліджень, на об’єктах централізованого водопостачання виявили відхилення у 44-ти пробах (19%), в тому числі із відібраної  101 проби на мікробіологічні дослідження відхилення встановили у 8-ми пробах (8%), з досліджених 96 проб на санітарно-хімічні показники відхилення зафіксували у 36-ти (38%). У 34-х пробах на вірусологічні показники відхилень від нормативів не виявили.

На об’єктах децентралізованого водопостачання відхилення виявили у 7-ми пробах (6%), в тому числі із відібраних 55 проб на мікробіологічні дослідження відхилення зафіксували у 1 пробі (2%),  з досліджених 55 проб на санітарно-хімічні показники мали місце відхилення у 6-ти (11%), у 15 пробах на вірусологічні показники відхилень від нормативів не виявили.

За результатами комісійних обстежень та об’їздів об’єктів централізованого водопостачання зафіксували наступні порушення: недотримання благоустрою території першого поясу зони санітарної охорони джерел водопостачання, відсутність належних умов водовідведення атмосферних вод від водозабірних споруд, відсутність документів, що підтверджують здійснення виробничого лабораторного контролю. Останні виявили на 4-ох сільських водогонах Борсуківської об’єднаної територіальної громади Лановецького району (с. Снігурівка, с. Мала Снігурівка, с. Борсуки, с. Борщівка)  та 5-ти сільських водогонах Мельнице-Подільської  об’єднаної територіальної громади Борщівського району (с. Дзвенигород, с. Дністрове, с. Михайлівка, с. Вільхівці, с. Худиківці).

17 квітня 2020 року спеціалісти Кременецького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області спільно з фахівцями Тернопільської регіональної  державної лабораторії Держпродспоживслужби України провели відбір проб питної води із артсвердловини Свято-Успенської Почаївської Лаври. Згідно з отриманими результатами лабораторного контролю відхилень від норм там немає.

Упродовж минулого тижня також провели 2 обстеження об’єктів водовідведення: знезаражуючого вузла каналізаційних мереж КНП «Борщівська районна лікарня» (надали рекомендації щодо застосування дезінфекційних засобів, концентрацій робочих розчинів при дезінфекції стоків) та міських очисних споруд КП «Шумськкомунсервіс» (внесли пропозиції щодо поліпшення умов очистки та обеззараження стоків).

За результатами комісійних обстежень об’єктів та негативних результатів лабораторних досліджень проб води за звітний тиждень підготували 18 приписів, інформацію надіслали  до органів місцевої влади та місцевого самоврядування.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux