Держпродспоживслужба та ВООЗ спільно посилюють біобезпеку та біозахист
опубліковано 07 грудня 2021 року о 14:41

Завершився візит місії міжнародних експертів ВООЗ, який проходив у період з 29 листопада – 3 грудня, у рамках процесу Сумісного зовнішнього оцінювання. Метою заходу є оцінка спроможності України ефективно реалізовувати Міжнародні медико-санітарні правила за 19 технічними сферами, до якого було залучено центральні органи виконавчої влади України.

Держпродспоживслужба презентувала результати свої діяльності, як центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів у технічних сферах Сумісного зовнішнього оцінювання, що стосуються безпечності харчових продуктів, антимікробної резистентності, національної лабораторної мережі та зоонозних захворювань.

Окрім того оцінювалось національне законодавство, біобезпека та біозахист, спроможність щодо координації, комунікації та готовності до реагування на надзвичайні ситуації, викликані біологічними, хімічними та радіаційними ризиками.

Спільні дискусії з технічних питань в рамках Програми візиту місії СЗО, дали можливість отримати передовий дослід та подальші рекомендації, які будуть сприяти покращенню комунікації між секторами здоров'я людей та тварин. Особливу увагу було приділено концептуальному підходу «Єдине здоров’я», яке передбачає, що фахівці громадського здоров’я, захисту здоров’я тварин і рослин, продовольчого забезпечення і оточуючого середовища працюватимуть разом і виявлятимуть та мінімізуватимуть ризики для забезпечення біобезпеки та біозахисту, санітарно-епідемічного благополуччя населення.

Міжнародні експерти відмітили та поставили позитивну оцінку Державному науково-дослідному інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, який підпорядковується Держпродспоживслужбі. Інститут здійснює лабораторні діагностики хвороби тварин та дослідження харчових продукті та кормів, тощо.

В результаті відзначено, що Україна, зокрема Держпродспоживслужба виконує свої повноваження в частині контролю безпечності харчових продуктів, антимікробної резистентності, національної лабораторної мережі та зоонозних захворювань, реагування на надзвичайні ситуації на належному рівні.

Додатково.

Сумісна зовнішня оцінка ВООЗ – це добровільний, спільний, багатосекторальний процес для оцінки спроможності країни запобігати, виявляти та швидко реагувати на ризики для здоров’я населення, незалежно від того, чи виникають вони природним шляхом або внаслідок навмисних чи випадкових подій.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux