Держпродспоживслужба та Державна податкова служба Тернопільської області домовилися про взаємодію
опубліковано 24 грудня 2021 року о 11:07

Під головуванням заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Ігоря Павлишина сьогодні відбулося засідання круглого столу за участі представників Управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Тернопльськй області та Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області.

Захід проведено з метою визначення кола суб’єктів господарювання, які зобов’язані використовувати електронні платіжні засоби при розрахунку за продані товари (надані послуги), та яка повинна бути форма та зміст розрахункового документу, який в обов’язковому порядку має надаватися споживачам під час продажу товару.

Заступник начальника управління-начальник відділу фактичних перевірок Управління податкового аудиту ГУ ДПС у Тернопільський області Роман Валецький, зазначив, що вимоги до суб’єктів господарювання щодо приймання електронних платіжних засобів в оплату за продані ними товари (надані послуги) визначає Постанова Кабінету Міністрів України від 29 вересня 2010 року № 878 «Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів». Суб’єкти господарювання, які провадять діяльність у сфері продажу товарів, громадського харчування та послуг і які відповідно до закону використовують реєстратори розрахункових операцій, повинні здійснити перехід на обов’язкове приймання спеціальних платіжних засобів для здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги).

Звільнені від обов’язкового приймання спеціальних платіжних засобів для здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) заклади громадського харчування закритого типу, які обслуговують певний контингент споживачів, зокрема особовий склад Збройних Сил та інших військових формувань, студентів, учнів та викладачів вищих, професійно-технічних, загальноосвітніх навчальних закладів, працівників промислових підприємств, підприємства торгівлі з торговельною площею до 20 м2 (крім автозаправних станцій), а також суб’єкти господарювання, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення менше ніж 25 тис. осіб.

Начальник Управління захисту споживачів Тетяна Трінька-Яворська зазначила, що контроль за дотриманням суб’єктами господарювання вимог щодо здійснення розрахунків з використанням електронних платіжних засобів здійснює саме на території області Головне управління.

Відповідно до частини 2 статті 17 Закону України «Про захист прав споживачів» споживач має право на вільний вибір товарів і послуг у зручний для нього час та на вільне здійснення безготівкових розрахунків з урахуванням режиму роботи та обов’язкових для продавця (виконавця) форм (видів) розрахунків, установлених законодавством України.

Під час зустрічі представників Управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Тернопльськй області та Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області обговорили можливість обміну інформацією, яка необхідна для здійснення наданих повноважень з метою належного захисту прав споживачів на вільне використання електронних платіжних засобів при розрахунку за товари.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux