До Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області 17.06.2021 року надійшло повідомлення від адміністрації КНП «Міська клінічна лікарня № 31» ХМР про госпіталізацію 23 осіб з діагнозом: гострий гастроентероколіт. За даними анамнезу захворювання пов’язують із вживанням в їжу суші з двох ресторанів.
Спеціалісти Держпродспоживслужби оперативно відреагували на повідомлення. Головним управлінням Держпродспоживслужби в Харківській області невідкладно було направлено спеціалістів управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області та спеціалістів управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства в м. Харкові для проведення позапланового заходу державного контролю.
Відомо, що на місце знаходження суб’єкта господарювання прибули працівники Харківської місцевої прокуратури №1, Шевченківського відділу поліції ГУНП в Харківській області та Харківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ. Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області беруть участь у проведенні слідчих дій, що проводяться працівниками Шевченківського відділу поліції ГУНП в Харківській області.
Станом на 17 год. 00 хв. працівниками Харківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ надано інформацію щодо госпіталізації 34 осіб, в тому числі 25 дорослих та 9 дітей. Для дослідження були відібрані харчові продукти (рис відварений, суші, лосось сирий, омлет, сир м’який) та воду. Зроблені змиви з поверхонь для дослідження на виявлення збудників інфекцій. Також проведена дезінфекція.
Відібрано 90 змивів з обладнання та поверхонь, 4 проби води питної. Розпочато інспектування фахівцями управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини.
Ситуація знаходиться на контролі керівництва Держпродспоживслужби.