Держпродспоживслужба призупинила роботу тернопільського ресторану «Аляска» у зв’язку зі спалахом КГІ
опубліковано 08 жовтня 2019 року о 12:25

За оперативним повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області станом на 08.10.2019 внаслідок спалаху сальмонельозу серед учасників урочистої події, що відбулася 29.09.2019 у ресторані «Аляска» у м. Тернопіль, постраждало 13 осіб. За інформацією ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» за результатами обстеження хворих та контактних з вогнища виділено сальмонелу.

З метою встановлення причин та умов виникнення захворювань фахівцями Головного управління розпочато санітарно-епідеміологічне розслідування та проведено перевірку ресторану «Аляска». На момент проведення обстеження у закладі відсутні відвідувачі та будь-яка сировина, продукція та готові страви. Під час перевірки спеціалістами Головного управління встановлено порушення законодавства про безпечність харчової продукції, у тому числі не надано супровідну документацію, що засвідчує походження, якість та безпеку харчової сировини та продукції, договори на постачання сировини, відсутні особисті медичні книжки працівників та дезінфікуючі засоби, недостатня кількість та не промаркований розроблювальний і прибиральний інвентар. Зі слів керівника закладу, продукти закупляє самостійно.

За результатами лабораторних досліджень, проведених у Тернопільській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби, виявлено невідповідність за мікробіологічними показниками (наявність БГКП) у 15-ти із 23-х відібраних змивів з об’єктів навколишнього середовища та рук персоналу. За оперативними даними з ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» у 7 із 20 проб харчових продуктів із залишків святкових страв, відібраних у домашніх вогнищах, виділено сальмонелу (S.enteritidis).  

За результатами позапланової перевірки Головним управлінням складено протокол про порушення вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та припис щодо усунення встановлених порушень. Винесено рішення про тимчасове припинення з 02.10.2019 по 16.10.2019 виробництва та/або обігу харчових продуктів ресторану «Аляска» та подання про відсторонення від роботи 3-х працівників закладу.

Про виникнення спалаху листом від 01.10.2019 № 01-34.2/587-19 поінформовано Тернопільський міський відділ Головного управління Національної поліції України, відкрито кримінальне провадження.

Проведення протиепідемічних заходів триває.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux