Держпродспоживслужба Чернігівщини – про посилення протиепідемічних заходів під час Новорічно-Різдвяних свят
опубліковано 29 грудня 2021 року о 17:35

Через поширення нового штаму коронавірусу «Омікрон» в Україні Міністерство охорони здоров’я посилює протиепідемічні вимоги до проведення масових новорічно-різдвяних заходів, щоб не спровокувати збільшення кількості хворих на COVID-19.

Оскільки в цей період працюють ярмарки, парки атракціонів, ковзанки, що передбачає значні скупчення людей, протиепідемічні заходи мають бути значно посилені.

Зокрема, території для проведення масових заходів повинні бути огородженими, а на вході слід облаштувати пункт контролю, де у відвідувачів перевірятимуть наявність сертифікату вакцинації (або підтвердження протипоказань до щеплення), негативного результату тестування або довідки про одужання. У регіонах з «червоним» рівнем епіднебезпеки потрібно мати сертифікат про проведення двох щеплень, із «жовтим» - щонайменше одного.

Крім того, для зменшення черг на вході МОЗ рекомендує зробити розмітку на відстані півтора метра від одного місця до іншого. Це гарантуватиме створення всередині майданчика для святкування безпечного середовища.

Усі відвідувачі та персонал компанії, яка проводить захід, повинні бути у захисних масках, які щільно закривають ніс та рот.

Під час свят у торговельній мережі суттєво збільшується кількість відвідувачів, що в умовах карантину сприяє виникненню порушень протиепідемічних вимог: скупчення людей в торговельних залах, недотримання соціальної дистанції між покупцями і маскового режиму. Подібні ризики створюються у закладах громадського харчування під час проведення новорічних корпоративів.

Щоб убезпечити себе та оточуючих у торговельних закладах від можливого інфікування, Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області закликає дотримуватись таких вимог:

  • як відвідувачі, так і працівники магазинів повинні перебувати у засобах індивідуального захисту, зокрема респіраторах або захисних масках, що закривають ніс та рот;
  • слід зберігати з іншими відвідувачами і покупцями соціальну дистанцію, яка повинна становити не менше 1,5 м, уникати скупчень перед вітринами, прилавками, біля кас тощо (дозволяється одночасне перебування відвідувачів у закладах з розрахунку не більше однієї особи на 10 м2 площі зали обслуговування);
  • необхідно дотримуватись вимог особистої гігієни, місця для обробки рук антисептиками повинні бути обладнані на кожному вході до торговельного закладу.

Якщо ви хочете відсвяткувати новорічні свята у затишному кафе або ресторані, для вас буде корисною наступна інформація: до закладу допускаються особи, які мають документи, що підтверджують вакцинацію від COVID-19, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби.

Ви повинні чітко дотримуватися вказівок власників закладу та організаторів заходу щодо виконання протиепідемічних вимог.

І не менш важлива інформація: якщо ви хворієте на коронавірусну інфекцію і перебуваєте на амбулаторному лікуванні чи контактували з хворою людиною, залишайтеся вдома, не наражайте на небезпеку тих, хто перебуває поряд з вами, не порушуйте законодавство.

І хай ваші свята будуть безпечними та веселими!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux