Протягом 9 місяців поточного року Управлінням та відділами державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області взято участь у проведенні 1715 комісійних перевірок об’єктів нагляду, при цьому порушення санітарного законодавства виявлено у 335 випадках. У кожному випадку вживалися необхідні заходи реагування.
З метою створення належних умов харчування дітей у закладах освіти та недопущення епідускладнень стосовно інфекційних хвороб та харчових отруєнь, керуючись санітарним регламентом для дошкільних навчальних закладів, санітарним регламентом для закладів загальної середньої освіти, Постановою Кабінету Міністрів України № 305 від 24 березня 2021 року «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», Головним управлінням розглянуто та погоджено 1344 чотиритижневих сезонних меню, зокрема для ЗДО – 625, для ЗЗСО – 719.
Крім того, розглянуто 83 звернень (скарг) фізичних осіб у сфері санітарного законодавства. З метою розгляду звернень громадян ініціювалися комісійні обстеження, направлялися рекомендаційні листи органам місцевого самоврядування та юридичним особам. Загалом усі звернення вирішені позитивно.
Взято участь у проведенні розслідувань 2 випадків захворювання на ботулізм, 2 випадків отруєння дикорослими грибами, 1 – спалаху ротавірусного ентериту, 1 – спалаху сальмонельозу. В усіх випадках вжито заходів реагування в межах компетенції.
Спеціалістами Управління та відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства на постійній основі проводилася інформаціцно-роз’яснювальна робота, розповсюджувалися памʼятки та санбюлетні з питань дотримання вимог законодавства у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.