За підтримки проєкту «Німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства» (COA), що фінансується Федеральним Міністерством продовольства та сільського господарства Німеччини, в перший тиждень липня в Республіці Молдова відбувся другий практичний тренінг на органічних сільськогосподарських підприємствах, до якого долучилися фахівці Держпродспоживслужби та її територіальних органів з 13 областей України, а також представники молдовського Національного агентства з безпечності харчових продуктів та Міністерства сільського господарства та харчової промисловості Республіки Молдова.
Тренери заходу д-р Штефан Дреесманн, Елізабет Рюегг, Ксенія Гулієва, та Оксана Мотринчук – досвідчені фахівці галузі, що мають багаторічний досвід у сфері сертифікації та контролю в органічному сільському господарстві, поділились з учасниками практичними інструментами контролю і мали можливість надати поглиблену теоретичну інформацію.
Майданчиком для проведення заходу організатори обрали органічне сільськогосподарське підприємство, органічний млин і великий органічний зернотрейдер, на прикладі роботи яких було представлено та відпрацьовано практичний контроль.
Підвищення кваліфікації, обмін досвідом з європейськими та молдовськими колегами та професійне спілкування – ось основні підсумки участі в цьому заході для фахівців Держпродспоживслужби.
Довідково. З серпня 2023 року українські агровиробники та переробники мають можливість пройти сертифікацію відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції». Державний нагляд (контроль) в зазначеній сфері здійснює Держпродспоживслужби та її територіальні органи.