Чернігівщина: представники Держпродспоживслужби спільно з органами місцевого самоврядування провели виїзну громадську приймальню в смт Куликівка
опубліковано 29 червня 2023 року о 11:49

28 червня в смт Куликівка Чернігівського району відбулася виїзна громадська приймальня, за участю представників Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області спільно з головою Куликівської селищної ради Пастернак Юлією, старостами громад, представниками закладів освіти, суб’єктами господарювання.

Під час цієї зустрічі було обговорено ряд важливих питань, серед яких і робота Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області. Мета проведення даного заходу – відкритий діалог: запитання – відповідь.

Із вступним словом до присутніх звернувся начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен. Він акцентував увагу присутніх на питанні харчування дітей, основних вимогах до організації харчування дітей в освітніх закладах, в тому числі і законодавчій базі, що стосується сфери харчування, яка здійснює повноваження Головне управління.

Також підкреслив, що сьогодні система HACCP покладена в основу управління безпечністю харчових продуктів і дозволяє знизити ризики, пов’язані з харчовими отруєннями.

Під час обговорення очільник відомства наголосив на здійсненні заходів державного нагляду в нинішніх умовах воєнного стану, зазначивши, що попри припинення планових перевірок, заходи державного нагляду можуть проводитися за наявності загрози, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини і мають бути спрямовані на захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави.

В обговоренні актуальних питань щодо дотримання санітарного законодавства взяла участь заступник начальника управління – начальник відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідування спалахів Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Наталія Вербицька. Вона наголосила на тому, що організація літнього оздоровлення й відпочинку дітей, підготовка до нового навчального року, а також організації місць масового відпочинку повинні здійснюватися у тісній співпраці з представниками Держпродспоживслужби. Не оминула також питання якісного та безпечного харчування дітей в закладах освіти. Зокрема, йшла мова про погодження з органами ДПСС примірного чотиритижневого меню, переліку постачальників, режиму навчання та ін.

Ще одне важливе питання, на думку спеціаліста, – контроль за об’єктами централізованого та нецентралізованого водопостачання, адже органи виконавчої влади і місцевого самоврядування зобов’язані забезпечити жителів населених пунктів питною водою, кількість і якість якої має відповідати санітарним нормам. Окремо зупинилася на темі дотримання санітарних вимог при функціонуванні полігонів твердих побутових відходів.

Начальник Чернігівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Валентина Михед під час свого

виступу повернулася до теми підготовки навчальних закладів до нового навчального року. Зауважила, що ряд робіт потрібно починати завчасно: прописати всі необхідні вимоги до тендерних закупівель, підготувати перелік постачальників для затвердження ДПСС, які б мали державну реєстрацію потужності або експлуатаційний дозвіл, документи та договори на придбання продуктів харчування.

Зупинилася Валентина Михед на питанні державного санітарно-епідеміологічного нагляду за безпечністю та якістю питної води, призначеної для споживання людиною. Як альтернатива централізованому водозабезпеченню, використовуються громадські та індивідуальні колодязі, свердловини, тому, відповідно до санітарних правил, власники повинні щорічно проводити обстеження споруд колодязів та спільно з посадовою особою територіального органу Держпродспоживслужби оформити Санітарний паспорт.

Крім того, зосередила увагу присутніх на тому, що першочерговим питанням сьогодення є епізоотичне благополуччя на території Куликівської громади. Оскільки є ціла низка хвороб, спільних для людей і тварин (сказ, сибірка, лептоспіроз і багато інших), тому для покращення умов життя населення необхідно щоб всі тварини, які утримуються в господарствах, були здорові. Було проаналізовано виконання Плану протиепізоотичних заходів у населених пунктах громади.

Начальник Управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Олександр Зенов під час свого виступу підкреслив, що, зважаючи на небезпеку для здоров’я населення, боротьбу з тютюнопалінням в Україні провадять на законодавчому рівні. Він нагадав на основних нормах ЗУ, спрямованих на зменшення привабливості тютюнових виробів, захист від впливу вторинного тютюнового диму, викидів від електронних сигарет та аерозолю тютюнових виробів для нагрівання у публічних приміщеннях тощо. Доповнюючи сказане, представив буклети, що ілюструюють заборону паління. Додатково Олександр Зенов озвучив деякі вимоги щодо реклами алкогольних напоїв, тютюнових виробів. Не оминув питання, що стосується дотримання законодавства на обмеження обігу пластикових пакетів.

Окремо фахівець звернув увагу присутніх на тому, що виробники (виконавці, продавці) всіх форм власності повинні надавати споживачам інформацію про товари чи послуги виключно державною мовою.

У заході взяла участь заступник начальника управління – начальник відділу контролю за регульованими цінами Управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Сичинська Тетяна, де розповіла про особливості контролю за підвищенням роздрібних цін у період дії воєнного стану.

Фахівець проінформувала, що існує декілька способів державного регулювання цін. Серед них – встановлення фіксованих цін, граничних цін, обмеження торговельної надбавки, обмеження постачальницько-збутових надбавок та граничних нормативів рентабельності, запровадження процедури декларування зміни цін. Державні регульовані ціни запроваджуються на товари, які мають істотну соціальну значущість.

Після закінчення основного заходу Юрій Павлішен спільно з головою Куликівської громади Пастернак Юлією, начальником Чернігівського районного управління Михед Валентиною та начальником районної ветеринарної медицини Лук'янцем Миколою провів робочу зустріч зі старостами громад, де було обговорено робочі питання, які виникають у громадах на місцях, а також спеціалістами ветеринарної медицини.

Захід відбувся у формі відкритого діалогу були визначені оптимальні шляхи співпраці.

на фото учасники заходу на фото учасники заходу
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux