Одним із пріоритетних напрямків розвитку державних служб в Україні є глобальна цифровізація робочих процесів. Не винятком є і Держпродспоживслужба, в тому числі і фітосанітарна сфера.
На виконання наказу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, першим заступником начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Ігорем Пирогом була проведена виробнича нарада в Управлінні фітосанітарної безпеки на тему «Ознайомлення з новими функціональними можливостями PHIS в частині реалізації ePhyto». Метою цієї наради було інформування державних фітосанітарних інспекторів щодо основних положень комплексної модернізації цифрових інформаційних систем Держпродспоживслужби та внесених змін до нормативно-правових актів для забезпечення впровадження в законодавчому полі Єдиного порталу Держпродспоживслужби та платформи eFood.
У ході наради обласні адміністратори інформаційної (автоматизованої) системи PHIS провели навчання для фітосанітарних інспекторів, розглянули основні завдання та функції користувачів PHIS з правами доступу «обласний адміністратор», як використовувати стандартизовані довідники IPPC та зміни при внесенні даних щодо об`єктів регулювання.
Практично відпрацювали способи використання інформаційної (автоматизованої) системи PHIS, зокрема оформлення документів в PHIS при здійсненні фітосанітарного контролю, як працювати з реєстром отриманих сертифікатів та використовувати отримані сертифікати при проведенні процедур, а також особливості роботи з кабінетом ePhyto HUB.
Діджиталізація національної системи фітосанітарної сертифікації імпортно-експортних операцій щодо продукції рослинного походження вирішує низку актуальних питань як для українських операторів ринків, так і для системи державного контролю, а також відкриває нові можливості для вітчизняних виробників.