У приміщенні Черкаської обласної військової адміністрації відбулося засідання Координаційної ради Черкаської обласної державної адміністрації з питань громадського здоров’я. Захід очолила перший заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Наталія Кравченко. Учасники розглянули ключові питання.
Зокрема говорили про стан виконання заходів обласної програми «Реформування системи шкільного харчування на період 2024–2029 роки» та популяризація здорового харчування серед учнівської молоді; забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення під час проведення масових заходів, пов’язаних зі святкуванням Рош га-Шана в місті Умань.
Начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області Віта Макогін у своїй доповіді акцентувала увагу на нормативних документах, які регулюють вимоги до організації харчування у закладах освіти. Вона поінформувала присутніх, що з початку року комісійно обстежено всі заклади освіти Черкаської області. За результатами встановлених порушень надано відповідні рекомендації, пропозиції відділам освіти органів влади та місцевого самоврядування, керівниками освітніх закладів щодо забезпечення дотримання санітарного законодавства, законодавства у сфері безпечності харчових продуктів, організації харчування дітей, недопущення виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь, пов’язаних з перебуванням та харчуванням дітей у закладах освіти.
Окремо наголошено на результати нагляду за організацією якісного і безпечного харчування в закладах освіти, аналізу виконання норм харчування в закладах освіти щодо дотримання вимог, передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Озвучено, що фахівцями Головного управління проводиться активна санітарно-освітня робота, зокрема на всіх обстежених закладах освіти проведені лекції та бесіди з керівниками та персоналом закладів освіти, постачальниками харчових продуктів щодо організації повноцінного харчування та виконання розпорядчих документів.
Начальник Уманського районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Черкаській області Лариса Качанова доповіла про стан забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя під час святкування Рош га-Шана в м. Умань у 2004–2024 роках.
Вона наголосила, що щороку в період масового перебування прочан вживаються комплексні заходи для забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя: проводиться моніторинг стану харчоблоків, ринків, закладів громадського харчування та готелів, перевіряється якість харчових продуктів, дотримання умов їх зберігання та транспортування.
Крім того, управління активно співпрацює з органами місцевої влади, поліцією, медичними установами та представниками єврейських громадських організацій для оперативного реагування на можливі виклики.
За результатами обговорення члени Координаційної ради визначили подальші завдання для органів влади, освітніх закладів і відповідальних служб у напрямку збереження та зміцнення громадського здоров’я населення області.