Через низку виявлених порушень харчоблок закладу освіти тимчасово припинив роботу – результати перевірки Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області
опубліковано 26 жовтня 2021 року о 15:23

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області здійснили позапланову перевірку харчоблоку Грузьківського НВО «Заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів - заклад дошкільної освіти» Катеринівської сільської ради Кропивницького району. В ході перевірки виявлено, що на потужності не дотримані вимоги законодавства у сфері безпечності харчових продуктів.

Зокрема, харчоблок не підтримується в належному чистому стані, поверхні столів, що контактують з харчовими продуктами, пошкоджені, а поверхні стелажів шаф для зберігання кухонного інвентарю немає змоги дезінфікувати. Окрім цього, на потужності не забезпечено постачання питної води у кількості, що відповідає розміру та типу харчоблоку, відсутня гаряча проточна вода для миття кухонного та столового інвентарю.

Харчові продукти не захищені від забруднень, а також цілісність їх пакування пошкоджена гризунами. В холодильному обладнанні м’ясні та рибні продукти зберігалися в пакувальному матеріалі, не призначеному для харчових продуктів. Окрім цього, для зберігання хлібобулочних виробів на харчоблоці використовувалася дерев’яна тара не за призначенням.

За результатами перевірки потужності, керуючись п. 3 ч. 4 ст. 11, ст. 67 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» Головний державний інспектор області Ігор Бойчук прийняв рішення про тимчасове припинення виробництва та обігу харчових продуктів на потужності. Суб’єкту господарювання наданий припис про усунення виявлених порушень, який той повинен виконати у встановлений строк. Для контролю виконання припису фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області буде здійснена ще одна позапланова перевірка харчоблоку.

Довідково. З 1 січня 2021 року набув чинності новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти. Тож, відповідно, розширилися вимоги до організації харчування. Зокрема, це стосується визначення основних груп продуктів, що обов’язково мають бути в раціоні дітей, вимог до цієї харчової продукції, а також доповнення до переліку продуктів, які забороняється продавати у шкільних буфетах.

Реформування шкільного харчування спрямоване на розбудову системи здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок і здійснюється відповідно до Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища в Новій українській школі.

У межах наданих повноважень Держпродспоживслужба постійно здійснює державний нагляд за організацією харчування дітей у закладах освіти, забезпеченням учнів достатньою кількістю якісних харчових продуктів та чистої питної води, додержанням вимог санітарно-гігієнічних правил і норм, недопущення реалізації в приміщеннях та на території закладів освіти небезпечних харчових продуктів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux