Буковина: моніторингові обстеження харчоблоків закладів освіти - результати роботи за 9 місяців поточного року
опубліковано 26 жовтня 2023 року о 17:29

Основна робота була зосереджена на здійсненні контролю по дотриманню вимог санітарного законодавства за організацією харчування в закладах дошкільної та загальної середньої освіти.

Впродовж 9 місяців поточного року на виконання Доручення Чернівецької обласної військової адміністрації від 21.10.2022 року №25-А «Про проведення моніторингу роботи харчоблоків закладів загальної середньої та дошкільної освіти області в умовах воєнного стану» проведено 346 моніторингових обстежень харчоблоків закладів освіти, зокрема:

  • 138 закладів дошкільної освіти (ЗДО);
  • 208 загальної середньої освіти (ЗЗСО).

Порушення вимог санітарного законодавства встановлені на 315 об’єктах (91,0%). Відсоток встановлених порушень в розрізі районів та об’єктів наступний:

  • Вижницький район ЗЗСО – 90,3%, ЗДО – 100%,
  • Дністровський район ЗЗСО – 94,6%, ЗДО – 92,3%
  • Чернівецький район ЗЗСО – 94,2%, ЗДО – 82,4%.

Основні порушення, які виявлялись:

  • відсутність повного набору виробничих приміщень або не проведене відповідне зонування виробничих зон у 56 (20,4%) ЗДО та 75 (18,0%) ЗЗСО;
  • харчоблоки потребують проведення капітальних та поточних ремонтів – 29 (11,3%) ЗДО, 52 (12,5%) ЗЗСО;
  • відсутність холодної та гарячої проточної води у всіх виробничих приміщеннях харчоблоків 12 (4,4%) ЗДО, 7 (1,7%) ЗЗСО;
  • недостатньо холодильного та технологічного обладнання на харчоблоках 29 (10,5%) ЗДО, 45 (10,8%) ЗЗСО;
  • відсутня або не працює припливно-витяжна вентиляція над тепловим обладнанням в 46 (16,7%) ЗДО і 48 (11,5%) ЗЗСО;
  • не створені умови для дотримання особистої гігієни персоналом харчоблоків 21 (8,1%) ЗДО та 27 (6,5%) ЗЗСО;
  • відсутність погодженого графіку постачання харчових продуктів 3 (1,1%) ЗДО, 3 (0,7%) ЗЗСО;
  • не ведуться журнали обліку виконання норм харчування у 15 (5,5%) ЗДО та 39 (9,4%) ЗЗСО;
  • не дотримуються норми харчування по молочним продуктам, м’ясу, овочах та фруктах у 48 (17,5%) ЗДО та 28 (6,7%) ЗЗСО тощо.

Також було забезпечено контроль за впровадженням сучасних стандартів з організації харчування, внесення корективів у перспективні чотирьохтижневі меню відповідно до сезонності продуктів харчування.

Розглянуто 448 чотирьох тижневих перспективних меню (у Вижницькому, Дністровському та Чернівецькому та районах – 213, 124 та 111 відповідно), з них 355– погоджено (у Дністровському, Чернівецькому та Вижницькому районах – 120(56,3%), 124 (100%) та 111 (100%), відповідно.

Під час проведення комісійних моніторингових обстежень здійснювався контроль щодо дотримання норм харчування та їх виконанням.

Проаналізовано 428 меню-розкладів, з них 197 для ЗДО та 231 – ЗЗСО.

Порушення встановлено в 40 меню, що становить 9,3%.

Для усунення виявлених порушень надано рекомендаційні листи та інформовано про результати проведених заходів органи влади області та Департамент освіти та науки Чернівецької ОВА.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux