Біобезпека України: запобігання поширенню чуми дрібних жуйних
опубліковано 06 серпня 2024 року о 13:00

Держпродспоживслужба посилила ветеринарно-санітарні заходи  на кордоні, з причин реєстрації випадків захворювання овець та кіз на небезпечну вірусну хворобу - чуму дрібних жуйних в Румунії. 

Першочергово, на підставі інформації Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (WOAH), розпорядженнями Головного державного ветеринарного інспектора України було введено заборону ввезення на територію України з Румунії тварин, сприятливих до чуми дрібних жуйних, репродуктивного матеріалу від них, необроблених та оброблених продуктів крові від сприятливих видів тварин, сирого молока та молочних продуктів призначених для споживання людиною (за винятком молочних продуктів, що пройшли обробку та відповідають  Вимогам щодо ввезення (пересилання) на митну територію України харчових продуктів тваринного походження). 

Наразі в Одеській, Чернівецькій, Івано-Франківській та Закарпатській областях вживаються заходи обліку наявного поголів’я овець та кіз та його клінічного стану, створено групи термінового реагування, посилено контроль за транспортуванням, проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота.  

Для запобігання поширенню вірусу, особливу увагу приділено заходам дезінфекції транспортних засобів у пунктах пропуску з Румунією. Так для прикладу в автомобільних пунктах пропуску через державний кордон, зокрема  “Порубне-Сірет” дезінфекція здійснюється з використання дезмата та обприскувачів.

Ці заходи є одним із інструментів направлених на збереження контрольованої епізоотичної ситуації в Україні, насамперед чуми дрібних жуйних. 

Окрім того, на пунктах пропусках встановлені інформаційні пам'ятки, що необроблені продукти тваринного походження (молоко, сири тощо) можуть бути переносником небезпечних збудників, які викликають інфекційні захворювання у тварин.

Звертаємо увагу, що одним із факторів передачі вірусу можуть бути харчові продукти, які переміщуються громадянами через державний кордон для власного споживання. 

Просимо всіх водіїв, перевізників, громадян та подорожуючих бути обачними та відповідальними. Дотримуватись встановлених правил та обмежень. Спільними зусиллями ми можемо захистити наші господарства вівчарства та козівництва і запобігти розповсюдженню небезпечного захворювання.

Разом збережемо здоров'я наших тварин та забезпечимо безпеку країни!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux