Безпечність та якість питної води на контролі Держпродспоживслужби Кіровоградщини
опубліковано 01 лютого 2024 року о 15:41

Вживання води неналежної якості негативно впливає на здоров’я людини, адже вона може стати шляхом передачі різноманітних захворювань (гепатит А, дизентерія, ротавірусна інфекція тощо). В умовах воєнного стану питання якості води є особливо актуальним. Тому, спеціалісти Кропивницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області продовжують у 2024 році проводити комісійні обстеження об’єктів централізованого та нецентралізованого водопостачання, що розташовані на території  Кропивницького району.

Зокрема за січень обстежено 11 об’єктів централізованого та 20 об'єктів нецентралізованого водопостачання (громадських колодязів, бюветів). У ході таких обстежень спеціалісти перевіряють дотримання вимог законодавства щодо питного водопостачання, технічний та санітарний стан об’єктів, споруд, зон санітарної охорони джерел, кратність та повноту проведення відомчого лабораторного контролю та стан виконання заходів, які надавалися при попередніх обстеженнях.

Відсутність проєкту із визначеними зонами санітарної охорони джерел централізованого водопостачання, не визначена та не облаштована зона суворого режиму навколо джерела водопостачання водогонів та не забезпечена герметичність джерел – це ті порушення, які найчастіше виявляються під час обстежень об’єктів централізованого водопостачання.

Що стосується нецентралізованого водопостачання, то в громадських колодязях, свердловинах, бюветах виробничий лабораторний контроль безпечності та якості питної води проводиться з порушенням термінів або не здійснюється взагалі та відсутні санітарні паспорти.

Про всі виявлені недоліки під час здійснених комісійних обстежень та рекомендації щодо їх усунення інформуються керівники об’єктів та органи місцевого самоврядування. Контролюється їх виконання. А для забезпечення профілактичних заходів виникнення кишкових інфекцій, фактором передачі яких є вода, фахівці Кропивницького районного управління проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення та працівників об’єктів водопостачання.

Проблемні питання забезпечення якісного водопостачання населенню Кропивницького району заслуховуються на робочих нарадах з органами місцевого самоврядування та засіданнях районної комісії з питань техногенно - екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Так, під час виступу на одному з таких заходів заступник начальника управління - начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Кропивницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Юлія Івановська нагадала про необхідність дотримання балансоутримувачами та органами місцевого самоврядування вимог Закону України «Про питну воду та питне водопостачання», Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» ДСанПіН 2.2.4-171-10, особливо під час дії воєнного стану та його загроз на території всієї країни.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux