Безпечність харчових продуктів: на що звернути увагу в маркуванні продукції
опубліковано 25 березня 2025 року о 17:47

Правильне маркування надає можливість споживачам здійснювати обґрунтований вибір, а також сприяє довірі до виробників. Крім того, продукти – це те, що ми їмо, а тому потрібно ретельно стежити за їхньою якістю.

На кожному харчовому продукту повинно міститися наступна інформація, зокрема:

  • назва харчового продукту;
  • перелік інгредієнтів;
  • будь-які інгредієнти або допоміжні матеріали для переробки, які спричиняють алергічні реакції або непереносимість;
  • кількість харчового продукту в установлених одиницях вимірювання;
  • мінімальний термін придатності або дата "вжити до";
  • будь-які особливі умови зберігання та/або умови використання (за потреби);
  • найменування та місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про харчовий продукт, а для імпортованих харчових продуктів - найменування та місцезнаходження імпортера;
  • країна походження або місце походження;
  • інструкції з використання - у разі якщо відсутність таких інструкцій ускладнює належне використання харчового продукту;
  • інформація про поживну цінність харчового продукту;
  • позначення, що ідентифікує партію (лот), до якої (якого) належить харчовий продукт.

Але крім зазначеного списку до деяких видів продуктів необхідно надавати ще додаткову інформацію. Це, наприклад, для напоїв із вмістом спирту етилового понад 1,2% об’ємних одиниць - фактичний вміст спирту у напої.

Також якщо у будь-якому інгредієнті харчового продукту містить, складається або вироблений з генетично модифікованих організмів, маркування харчового продукту повинно включати позначку "з ГМО"

А в дитячому харчуванні - поряд з назвою продукту зазначається вік дитини, з якого вона може споживати такий продукт. Також на етикетці м’ясних продуктів та м’ясних напівфабрикатів у формі порізаного чи порційного м’яса, туш чи їх частин повинна включати інформацію про наявність доданої води, якщо додана вода становить понад 5% маси готового продукту. Ці вимоги поширюються і ще на рибні продукти й готові рибні продукти у формі шматків, порцій, філе або цілого рибного продукту.




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux