Актуальні питання проведення фітосанітарного контролю: відбулась нарада з територіальними органами Держпродспоживслужби
опубліковано 27 травня 2024 року о 17:00

За підсумками засідання колегії Держпродспоживслужби, що відбулась 17.05.2024, та з метою обговорення актуальних питань щодо реалізації державної політики у сферах карантину та захисту рослин, державного нагляду (контролю) в сферах насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин відбулась робоча нарада під головуванням Вадима Чайковського, заступника Голови Держпродспоживслужби, за участі очільників управлінь та відділів фітосанітарної безпеки територіальних органів Держпродспоживслужби.

«Ми провели кропітку злагоджену роботу спільно з Мінагрополітики – зазначив Вадим Чайковський, - розроблено низку нормативно-правових актів для впровадження норм міжнародних стандартів з фітосанітарних заходів та актів права ЄС у цій сфері, в тому числі стосовно вжиття заходів щодо здійснення контролю в сферах насінництва, розсадництва та охорони прав на сорти рослин».

Також під час наради обговорили порядок дій з проведення фітосанітарних процедур, зокрема в умовах воєнного стану щодо отриманих від національних організацій захисту рослин країн-експортерів нотифікацій та результатів проведеної роботи головними управліннями Держпродспоживслужби в областях та в місті Києві з цього питання.

Окремо наголошено на необхідності дотримання фітосанітарних вимог під час здійснення експорту рослин та рослинної продукції, зокрема зерна до інших країн світу.

Розглянуто актуальні питання щодо виконання спеціальних фітосанітарних вимог країн-партнерів України в міжнародній торгівлі та планування проведення фітосанітарних заходів (процедур) впродовж 2024 року.

«Наразі варто приділити значну увагу проведенню роз’яснювальної роботи серед суб’єктів господарювання – наголосив Вадим Чайковський, - зокрема щодо виконання спеціальних фітосанітарних вимог країн-партнерів України в міжнародній торгівлі (ЄС, КНР, Туреччина, Індонезія та інші) та планування здійснення фітосанітарних заходів (процедур) на предмет виявлення шкідливих організмів впродовж 2024 року».

Директор Департаменту фітосанітарної безпеки та контролю в рослинництві Андрій Челомбітко ознайомив присутніх з актуальними числовими показниками стосовно роботи в сфері забезпечення фітосанітарної безпеки. Зокрема, про стан поширення відсутніх раніше в Україні карантинних шкідників – вузькозлатки ясеневої смарагдової та жовто-бурого мармурового клопа, стан впровадження в Україні системи фітосанітарної електронної сертифікації ePhyto тощо.

За підсумками наради присутні визначили пріоритети діяльності в межах компетенції Держпродспоживслужби в сфері забезпечення фітосанітарної безпеки, розглянули проблемні питання та окреслили шляхи їх вирішення на найближче майбутнє.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux