АЧС: як відбувається зараження свиней

опубліковано 23 липня 2025 року о 16:00

Основний шлях передачі збудника АЧС – це безпосередній контакт тварин між собою та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина. Вірус також може потрапляти від диких свиней.

Вірус АЧС може переноситись інвентарем, технікою, транспортними засобами, а також на одязі та  взутті осіб, що перебували в контакті з хворими тваринами. 

Продукти життєдіяльності чи забою (кров, м’ясо, сало, шкіра, кістки, внутрішні органи тощо)  хворих свиней – ще одне джерело розповсюдження АЧС.  Тому використання необроблених кормів чи харчових відходів для годівлі може призвести до інфікування вірусом.

Єдиний і надійний захист від АЧС – суворе дотримання правил біобезпеки.

Наочно про основні шляхи потрапляння АЧС до свиногоподарств - в інфографіках, розроблених спільно з європейським проєктом EU4SaferFood та Асоціацією свинарів України.

#АЧС  #африканська_чума_свиней  #СТОП_африканська_чума_свиней  #СТОП_АЧС   #African_swine_fever    #ASF  #STOP_ASF


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux