З початку 2025 року під контролем фахівців Держпродспоживслужби було знищено 2367,1 тонни насіння, яке не може використовуватися для посіву, продовольчих чи кормових цілей, а також 5 943 929 штук садивного матеріалу, непридатного для створення багаторічних насаджень.
Неякісне насіння та саджанці можуть стати джерелом шкідників і хвороб, знизити врожайність та створити ризики для довкілля й споживачів. Заходи із знищення рослинного матеріалу під контролем Держпрдспживслужби зменшують ризик потрапляння в обіг неякісного насіння та садивного матеріалу. А отже забезпечує здорові врожаї, безпечну продукцію та надійність аграрного сектору.
Це дозволяє:
Для суб’єктів господарювання створено покрокова інструкція як здійснюється знищення непридатного насіння та садивного матеріалу
Крок 1. Підготовка документів
Складіть заяву до територіального органу Держпродспоживслужби із зазначенням:
Заява підписується уповноваженою особою суб’єкта господарювання.
Крок 2. Оцінка та погодження знищення
Інспектор територіального органу Держпродспоживслужби здійснює візуальний огляд насіння та/або садивного матеріалу, за яким ініційовано знищення, і визначає можливість:
Про час та місце знищення інспектор у триденний строк після отримання заяви повідомляє місцеву державну адміністрацію або орган місцевого самоврядування, на території якої планується здійснення знищення.
Узгоджуються методи знищення відповідно до законодавства.
Крок 3. Проведення знищення
Знищення проводиться під наглядом інспектора Держпродспоживслужби з відеофіксацією або фотофіксацією.
Знищення здійснюється методами:
Крок 4. Оформлення акту про знищення
Акт про знищення складає інспектор територіального органу Держпродспоживслужби у присутності суб’єкта господарювання та підприємства, яке здійснює знищення.
Акт оформлюється у чотирьох примірниках:
До акта додається копія заяви та, у разі необхідності, окремі зауваження або думки учасників процесу.
Знищення здійснюються за рахунок власника насіння та/або садивного матеріалу.
Нагадуємо: використання непридатного насіння заборонене. Його обіг та застосування створюють ризики для фермерів, споживачів і довкілля.