Органи сертифікації

Органи сертифікації відіграють ключову роль в оцінці виконання операторами вимог законодавства щодо виробництва, обігу чи маркування органічної продукції.  Для цього ними проводяться інспектування усіх стадій виробництва, погодження маркування, відбір зразків ґрунту або матеріалів, насіння і садивного матеріалу, корму, харчових продуктів та води для проведення лабораторних досліджень. За результатами сертифікації оператори отримують право виготовляти, маркувати, вводити харчові продукти в обіг як органічні. 

Орган сертифікації повинен бути юридичною особою і не бути оператором. Для отримання права на проведення сертифікації органічного виробництва та/або обігу органічної продукції підприємство, установа, організація чи їхній відокремлений підрозділ повинні:

  1. Ознайомитися з вимогами законодавства щодо виробництва, обігу чи маркування органічної продукції до органів сертифікації. Провести внутрішню оцінку відповідності до цих вимог. Для цього слід проаналізувати рівень компетентності персоналу та встановити потребу у підвищенні кваліфікації, перевірити наявність необхідної матеріально-технічної бази, оцінити внутрішні процедури та документацію, визначити галузі майбутньої акредитації.

  2. За результатами проведеної оцінки відповідності вимогам законодавства розробити та впровадити план заходів з підготовки до акредитації. Зокрема, потрібно забезпечити:

  • належну матеріально-технічну базу та інші об’єкти інфраструктури, необхідні для виконання функцій із сертифікації;  

  • принаймні одного інспектора з відповідної галузі органічного виробництва та/або обігу органічної продукції, який працює на постійній основі;

  • підтвердити відповідний рівень компетентності персоналу у сфері сертифікації органічного виробництва та/або обігу органічної продукції (досвід роботи та спеціальні знання у відповідній галузі органічного виробництва). Детальніше про вимоги до інспекторів можна дізнатися за посиланням.

  1. Пройти акредитацію відповідно до Закону України «Про акредитацію органів з оцінки відповідності» у сфері органічного виробництва та/або обігу органічної продукції за однією або кількома галузями.

  2. Бути внесеними до Реєстру органів сертифікації. Детальніше про акредитацію та внесення до Реєстру органів сертифікації можна ознайомитися за посиланням.

Діяльність з сертифікації передбачає наступні обов’язки органу сертифікації:

  • дотримуватися вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. Виконання вимог законодавства перевіряється Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба). Детальніше про державний контроль органів сертифікації за посиланням;

  • надавати інформацію про операторів, з якими вони уклали договір на проведення сертифікації та які пройшли сертифікацію, а також про видані, тимчасово припинені та скасовані сертифікати до Міністерства аграрної політики та продовольства України для її внесення до Реєстру операторів;

  • взаємодіяти з Держпродспоживслужбою з питань державного контролю (нагляду) за діяльністю операторів та обігом органічної продукції на ринку під час виявлення порушень законодавства сертифікованими операторами;

  • забезпечувати безперешкодний доступ державних інспекторів, які здійснюють державний контроль, та надавати документи, необхідні для здійснення державного контролю (нагляду) за діяльністю органу сертифікації;

  • проводити щорічну сертифікацію відповідно до договору про проведення сертифікації, укладеного з оператором;

  • зберігати копії сертифікатів та вмотивованих рішень про видачу або відмову у видачі сертифіката протягом п’яти років з дати їх видачі;

  • обмінюватися інформацією з іншими органами сертифікації щодо операторів з метою належного виконання обов’язків щодо проведення сертифікації.

Права органів сертифікації:

  • вимагати від оператора документи, необхідні для сертифікації органічного виробництва та/або обігу органічної продукції. Документи можуть стосуватися походження, виробництва, маркування, простежуваності, кількості органічної продукції. Це стосується також і фінансової документації;

  • ухвалювати рішення про сертифікацію органічного виробництва та/або обігу органічної продукції або відмову у такій сертифікації у разі недотримання оператором вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції;

  • видавати та скасовувати сертифікати, тимчасово припиняти дію сертифікатів відповідно до цього Закону. Надавати оператору згоду на застосування винятків з вимог органічного виробництва. За результатами першої інспекції визначати дату початку перехідного періоду (якщо такий період застосовується);

  • відбирати зразки ґрунту або матеріалів, насіння і садивного матеріалу, корму, продукції, води для проведення досліджень в акредитованій лабораторії;

  • за запитом оператора у кожному конкретному випадку надавати оператору згоду доручити третій особі надання окремих послуг (виконання робіт), у тому числі підрядних (давальницьких), необхідних для органічного виробництва та/або обігу органічної продукції, за умови перевірки потужностей такої особи органом сертифікації та проведення подальших перевірок протягом дії відповідного договору, за яким надаються окремі послуги (виконуються роботи).





 



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux