Органи сертифікації відіграють ключову роль в оцінці виконання операторами вимог законодавства щодо виробництва, обігу чи маркування органічної продукції. Для цього ними проводяться інспектування усіх стадій виробництва, погодження маркування, відбір зразків ґрунту або матеріалів, насіння і садивного матеріалу, корму, харчових продуктів та води для проведення лабораторних досліджень. За результатами сертифікації оператори отримують право виготовляти, маркувати, вводити харчові продукти в обіг як органічні.
Орган сертифікації повинен бути юридичною особою і не бути оператором. Для отримання права на проведення сертифікації органічного виробництва та/або обігу органічної продукції підприємство, установа, організація чи їхній відокремлений підрозділ повинні:
Ознайомитися з вимогами законодавства щодо виробництва, обігу чи маркування органічної продукції до органів сертифікації. Провести внутрішню оцінку відповідності до цих вимог. Для цього слід проаналізувати рівень компетентності персоналу та встановити потребу у підвищенні кваліфікації, перевірити наявність необхідної матеріально-технічної бази, оцінити внутрішні процедури та документацію, визначити галузі майбутньої акредитації.
За результатами проведеної оцінки відповідності вимогам законодавства розробити та впровадити план заходів з підготовки до акредитації. Зокрема, потрібно забезпечити:
належну матеріально-технічну базу та інші об’єкти інфраструктури, необхідні для виконання функцій із сертифікації;
принаймні одного інспектора з відповідної галузі органічного виробництва та/або обігу органічної продукції, який працює на постійній основі;
підтвердити відповідний рівень компетентності персоналу у сфері сертифікації органічного виробництва та/або обігу органічної продукції (досвід роботи та спеціальні знання у відповідній галузі органічного виробництва). Детальніше про вимоги до інспекторів можна дізнатися за посиланням.
Пройти акредитацію відповідно до Закону України «Про акредитацію органів з оцінки відповідності» у сфері органічного виробництва та/або обігу органічної продукції за однією або кількома галузями.
Бути внесеними до Реєстру органів сертифікації. Детальніше про акредитацію та внесення до Реєстру органів сертифікації можна ознайомитися за посиланням.
Діяльність з сертифікації передбачає наступні обов’язки органу сертифікації:
дотримуватися вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. Виконання вимог законодавства перевіряється Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба). Детальніше про державний контроль органів сертифікації за посиланням;
надавати інформацію про операторів, з якими вони уклали договір на проведення сертифікації та які пройшли сертифікацію, а також про видані, тимчасово припинені та скасовані сертифікати до Міністерства аграрної політики та продовольства України для її внесення до Реєстру операторів;
взаємодіяти з Держпродспоживслужбою з питань державного контролю (нагляду) за діяльністю операторів та обігом органічної продукції на ринку під час виявлення порушень законодавства сертифікованими операторами;
забезпечувати безперешкодний доступ державних інспекторів, які здійснюють державний контроль, та надавати документи, необхідні для здійснення державного контролю (нагляду) за діяльністю органу сертифікації;
проводити щорічну сертифікацію відповідно до договору про проведення сертифікації, укладеного з оператором;
зберігати копії сертифікатів та вмотивованих рішень про видачу або відмову у видачі сертифіката протягом п’яти років з дати їх видачі;
обмінюватися інформацією з іншими органами сертифікації щодо операторів з метою належного виконання обов’язків щодо проведення сертифікації.
Права органів сертифікації:
вимагати від оператора документи, необхідні для сертифікації органічного виробництва та/або обігу органічної продукції. Документи можуть стосуватися походження, виробництва, маркування, простежуваності, кількості органічної продукції. Це стосується також і фінансової документації;
ухвалювати рішення про сертифікацію органічного виробництва та/або обігу органічної продукції або відмову у такій сертифікації у разі недотримання оператором вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції;
видавати та скасовувати сертифікати, тимчасово припиняти дію сертифікатів відповідно до цього Закону. Надавати оператору згоду на застосування винятків з вимог органічного виробництва. За результатами першої інспекції визначати дату початку перехідного періоду (якщо такий період застосовується);
відбирати зразки ґрунту або матеріалів, насіння і садивного матеріалу, корму, продукції, води для проведення досліджень в акредитованій лабораторії;
за запитом оператора у кожному конкретному випадку надавати оператору згоду доручити третій особі надання окремих послуг (виконання робіт), у тому числі підрядних (давальницьких), необхідних для органічного виробництва та/або обігу органічної продукції, за умови перевірки потужностей такої особи органом сертифікації та проведення подальших перевірок протягом дії відповідного договору, за яким надаються окремі послуги (виконуються роботи).
