Державний контроль (нагляд) у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції за діяльністю органів сертифікації здійснюється Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба) відповідно до Закону України № 877 «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» шляхом проведення планових та позапланових перевірок.
До перевірки органів сертифікації застосовується ризик-орієнтований підхід відповідно до критеріїв та періодичності перевірок, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 22.09.2021 № 1005 «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження органом сертифікації господарської діяльності у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції і визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів».
Перевірки діяльності операторів проводяться відповідно до вичерпного переліку питань, який затверджений наказом Мінагрополітики від 16.02.2023 № 196 «Про затвердження уніфікованої форми акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного контролю (перевірки) щодо дотримання органом сертифікації вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції».
Під час перевірки державний інспектор повинен переконатися, чи запроваджені органом сертифікації процедури і/чи інструкції (можуть бути задокументовані або ні):
Для проведення заходів державного контролю оператори зобов’язані забезпечити безперешкодний доступ посадових осіб до приміщень, матеріально-технічної бази та інших об’єктів інфраструктури, документації для здійснення заходів державного контролю, у тому числі відбору зразків.
У разі виявлення під час перевірок невідповідності вимогам законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції органу сертифікації видається припис щодо усунення порушень, про що направляється відповідне повідомлення органу сертифікації.
Орган сертифікації зобов’язаний вжити необхідних заходів для усунення такої невідповідності у строк, встановлений державним інспектором.
За умови невідповідності органу сертифікації вимогам законодавства чи при виявленні повторного порушення протягом одного року порядку сертифікації органічного виробництва та/або обігу органічної продукції, яке мало наслідком неправомірну видачу сертифіката, Держпродспоживслужба звертається з письмовим вмотивованим клопотанням щодо розгляду питання про виключення органу сертифікації з Реєстру.
