Оголошення

Новини

Статистика спалахів інфекційних захворювань


У 2016 році в Україні зареєстровано 57 (у 2015 році – 35) спалахів інфекційних захворювань у дитячих організованих колективах, в яких постраждало 497 осіб, у т.ч. 487 дитини (2015 – 392). Спалахи виникли у:
– ‎32 (2015- 24) дошкільних навчальних закладах, в яких постраждало 239 осіб, у т.ч. 238 дітей;
– ‎10 (2015-7) загальноосвітніх навчальних закладах, в яких постраждало 98 осіб, у т.ч. 96 дітей;
– 4 закладах інтернатного типу, в яких постраждало 70 дітей;
– 4 вищих навчальних закладах І-ІІ рівня акредитації, в яких постраждало 36 осіб, у т.ч. 30 дітей.

У поточному році ситуація не краща. За 9 місяців поточного року зареєстровано зареєстровано 80 спалахів інфекційних захворювань в організованих дитячих колективах. Спалахи з переважним ураженням кишково-шлункового тракту виникли у дошкільних навчальних закладах – 45, загальноосвітніх – 26, закладах оздоровлення та відпочинку – 7, закладах інтернатного типу – 1, професійно-технічних навчальних закладах (ПТНЗ) - 2. Всього постраждало 1066 дітей, з них у дошкільних навчальних закладах – 331, школах – 489, оздоровчих – 197, інтернатних – 6, ПТНЗ - 43. З початку навчального року зареєстровано 12 спалахів у навчальних закладах, де постраждало 80 дітей. З них у дошкільних – 4 (31 дитина), загальноосвітніх – 6 (48 дітей), професійно-технічних навчальних закладах – 2 (73 підлітки). Зареєстровано 2 спалахи на ВГА (школи – 7 дітей), 3 – ГЕК (52 дитини), 4-ГКІ (37 дітей) та 1  - на сальмонельоз (11 дітей).

Щоденний контроль за організацією і якістю харчування покладається на засновників (власників), керівників навчальних закладів, медичний персонал (або особу, відповідальну за організацію харчування дітей, що призначається наказом керівника закладу). Це визначено Державними санітарними правилами і нормами влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу (ДСанПіН 5.5.2.008-01), затвердженими постановою Головного державного санітарного лікаря України від 14.08.2001 № 63, Санітарним регламентом для дошкільних навчальних закладів, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 24.03.2016 № 234, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 14.04.2016 за № 563/28693, Порядком організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах», затвердженого спільним наказом МОЗ України та МОН України від 01.06.2005 №242/329, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 15.06.2005 за № 661/10941 та Інструкцією з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженою спільним наказом МОЗ України та МОН України від 17.04.2006 № 298/227, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 05.05.2006 за № 523/12397.

Відповідальні за харчування дітей власники (керівники) навчальних заладів, що визначено Законом України «Про освіту».

Під час розслідування встановлюються порушення вимог законодавства та в усіх випадках Держпродспоживслужбою вживаються відповідні заходи реагування (приписи, розпорядження, заборона функціонування), інформуються органи місцевої влади та місцевого самоврядування, інформується Національна поліція стосовно внесення відомостей до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань по факту порушення санітарних правил і норм та територіальні органи прокуратури тощо.




Автор: pressa від 12.10.2017