Міжнародний день здоров’я рослин 2024: здоров’я рослин, безпечна торгівля та цифрові технології
опубліковано 10 травня 2024 року о 11:40

12 травня щорічно відзначається Міжнародний день здоров’я рослин (International Day of Plant Health), започаткований Міжнародною конвенцією захисту рослин (IPPC). Традиційно в цей день в різних країнах світу тривають заходи по підвищенню обізнаності людей про важливість збереження здоров’я рослин для забезпечення продовольчої безпеки, здоров’я людей та навколишнього середовища. Здоров’я рослин є основою розвитку сільського господарства та має важливе значення для забезпечення того, щоб посіви були здоровими та продуктивними, природні екосистеми функціонували належним чином і люди мали доступ до безпечної та поживної їжі.

«Держпродспоживслужба продовжує щоденно стояти на сторожі здоров’я рослин. Завдання, які виконують фахівці служби, спрямовані на недопущення проникнення в країну нових шкідливих організмів, локалізацію та ліквідацію виявлених вогнищ шкідливих організмів, усунення негативних наслідків від використання пестицидів, контроль за використанням засобів захисту рослин, нагляд за виробництвом та реалізацією насіння та садивного матеріалу, щодо відповідності сортовим, посівним та товарним якостям, впровадження у виробництво стійких сортів із застосуванням нових сучасних біотехнологічних підходів або використання біопрепаратів, ентомофагів тощо, - зазначив Вадим Чайковський, заступник Голови Держпродспоживслужби - Головний державний фітосанітарний інспектор України, - Захист здоров’я рослин має важливе значення при переміщенні вантажів через кордони. Це досягається, з-поміж іншого, і шляхом сприяння глобальному співробітництву в рамках Міжнародних стандартів фітосанітарних заходів (ISPM). Інноваційні рішення, такі як електронна фітосанітарна сертифікація (ePhyto), спрощують процес, роблячи торгівлю швидшою та безпечнішою.»

В Міжнародний день здоров’я рослин у 2024 році Держпродспоживслужба закликає всіх підвищувати рівень обізнаності в сфері збереження здоров’я рослин. Продовжуємо здійснювати відповідні заходи для забезпечення фітосанітарного благополуччя в країні для зростання економіки та збереження здоров’я людей і тварин.

Розробник відеосюжету - Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (Food and Agriculture Organization-FAO). Озвучення - Херсонська обласна фітосанітарна лабораторія.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux