В Полтаві презентували Проєкт з ідентифікації та реєстрації домашніх тварин
опубліковано 19 квітня 2024 року о 09:00

У конференц-залі Полтавського державного аграрного університету відбувся захід, ініційований Міністерством аграрної політики та продовольства України, Міністерством цифрової трансформації України і Держпродспоживслужбою.

На зустріч запросили керівників державних і приватних закладів ветеринарної медицини Полтавщини, представників комунальних підприємств, що займаються відловом, стерилізацією та реєстрацією безпритульних тварин, зоозахисних організацій, а також викладачів факультету ветеринарної медицини ПДАУ.

Михайло Туяхов, т.в.о. начальника управління здоров'я та благополуччя тварин, організації протиепізоотичних заходів Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби, роз’яснив основні аспекти Проєкту з проведення ідентифікації та реєстрації домашніх тварин.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 03.11.2023 за № 1171 “Про реалізацію експериментального проекту з проведення ідентифікації та/або реєстрації домашніх тварин”, учасниками експериментального проекту є Міністерство аграрної політики та продовольства, Міністерство цифрової трансформації, Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та ліцензовані лікарі ветеринарної медицини, які проводять ідентифікацію та/або реєстрацію домашніх тварин, та власники/утримувачі домашніх тварин.

Впровадження Проєкту дозволить контролювати стан вакцинації від сказу та інших небезпечних захворювань, мати актуальну інформацію про кількість домашніх і безпритульних, реалізувати контроль обігу вакцин, зменшити чинники зростання кількості безпритульних тварин.

Серед переваг для власників, які передбачає Реєстр - це можливість відновлення документів на тварину та підтвердження права власності на неї, полегшення пошуку зниклих тварин, а згодом — відображення електронних ветеринарних паспортів у застосунку Дія.

Реєстрація домашніх тварин добровільна, безкоштовна і доступна як у державних, так і у приватних ветеринарних лікарнях.

Пілотний Проєкт планують запустити у червні 2024 року. Для цього ветеринарному лікарю потрібно комп’ютер або ноутбук, зчитувач чипів, електронний підпис та доступ до інтернету.

Під час зустрічі, в тому числі за допомогою відеороликів, продемонстрували процес реєстрації тварин і презентували VET – систему для роботи ветеринарних клінік та інших надавачів послуг у пет-індустрії (грумери, дресирувальники, готелі для тварин та інші). Усі охочі отримали відповіді на запитання.

«Ця ініціатива на сьогодні є однією з найкращих практик адміністративного підходу, яка дозволяє забезпечити добробут тварин на рівні країни», — підсумував Михайло Туяхов.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux