На Житомирщині заплановано весняну кампанію пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу
опубліковано 26 квітня 2024 року о 16:06

Задля збереження стабільної та контрольованої епізоотичної ситуації зі сказу на території Житомирської області наприкінці квітня 2024 року планується проведення весняної кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу.

Як свідчить досвід країн Європейського Союзу – лише пероральна імунізація гарантує створення стійкого імунного фону у диких м’ясоїдних тварин. Доказово доведено, що найбільш ефективною моделлю кампаній з пероральної вакцинації є щорічний дворазовий захід навесні та восени упродовж 5-7 років поспіль. Систематичність проведення цих протиепізоотичних заходів дозволить суттєво знизити захворюваність тварин на сказ, а в подальшому звільнити територію Житомирщини від сказу природно-вогнищевого типу.

Враховуючи запроваджений в країні воєнний стан, ця кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу, як і минулорічна, буде проводитись шляхом наземного розподілу принад, які містять високоімунну, безпечну вакцину. Під обробку підлягає 15010 км² території Житомирської області, на якій буде використано 375,2 тис. доз вакцини (орієнтовно на 1 км² 25 доз). До проведення пероральної вакцинації залучатимуться працівники територіальних структурних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області у тісній взаємодії з представниками Столичного лісового офісу ДП «Ліси України» та користувачами мисливських угідь.

Наголошуємо, що приманка є безпечною для людей і тварин. Вона має вигляд невеликого брикету розміром із сірникову коробку з запахом м’ясокісткового борошна, а всередині містить желеподібну капсулу з вакциною проти сказу.

Головне управління вчергове звертається до жителів області з проханням: у разі виявлення приманок не беріть їх руками і не переміщуйте з місць розкладання. Також під час лісових прогулянок з дітьми слідкуйте, щоб вони не

торкалися брикетів,- якщо дика тварина відчує на приманці запах людини, вона її не їстиме.

Загалом кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу проводитиметься під контролем спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області з подальшим здійсненням моніторингу та контролю за її ефективністю.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux