Держпродспоживслужба закликає здійснювати щорічну вакцинацію тварин проти сказу – Сергій Ткачук
опубліковано 07 травня 2024 року о 12:43

Динаміка захворювання на сказ в Україні за останні роки змінилася. Так, за 1 квартал 2024 року виявлено 369 неблагополучних пунктів зі сказу, що майже вдвічі перевищує аналогічний показник минулого року. В кожному випадку фахівці Держпродспоживслужби провели ветеринарно-санітарні заходи, спрямовані на профілактику та ліквідацію хвороби.

Причина такої ситуації – обмеження можливостей виконання комплексу заходів щодо профілактики та боротьби зі сказом у зв’язку із введенням воєнного стану через збройну агресію рф. Це не тільки вакцинація домашніх тварин, а і пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин, регуляція чисельності хижаків, поводження з безпритульними тваринами в частині проведення вакцинації, моніторинг епізоотичного стану та систематичне обстеження угідь, де мешкають дикі тварини та інші.

Враховуючи особливості поширення сказу серед тварин, заходи по боротьбі з ним здійснюється комплексно за рішенням державних надзвичайних протиепізоотичних комісій із залученням різних відомствам, серед яких Держпродспоживслужба, органи охорони здоров'я та місцевого самоврядування, місцеві громади, лісові господарства та мисливські об’єднання тощо. Також долучаються волонтерські організації.

«Попри те, що епізоотичний прогноз щодо захворюваності на сказ залишається неблагополучним, є всі передумови для зменшення кількості випадків захворювань тварин на сказ, якщо разом консолідуємо зусилля в боротьбі зі сказом. Об'єднуйтесь в громади, звертайтесь до територіальних органів Держпродспоживслужби, щоб організувати проведення вакцинації, - зазначив Сергій Ткачук, - у 2024 році фахівці Держпродспоживслужби вже провели щеплення проти сказу понад 910,5 тис. голів тварин та розпочали проведення весняної кампанії з імунізації диких м’ясоїдних тварин у 14 областях та в місті Києві».

Найбільше випадків захворювань на сказ у тварин зареєстровано у Дніпропетровській, Львівській, Харківській, Тернопільській та Вінницькій областях. Детальніше - у спільній із європейським проєктом EU4SaferFood інфографіці.

Наголошуємо на тому, що для недопущення сказу тварин необхідно щорічно робити щеплення всім домашнім улюбленцям, починаючи з 3-місячного віку. Вакцина проти сказу є безкоштовною, для здійснення щеплення необхідно лише звернутися до лікарень ветеринарної медицини Держпродспоживслужби вашого регіону.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux