Делегація України бере участь у 18-ій сесії Комісії з фітосанітарних заходів у рамках Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН
опубліковано 18 квітня 2024 року о 16:00

15-19 квітня 2024 року у м. Рим (Італія) проходить 18-а сесія Комісії з фітосанітарних заходів у рамках Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), в якій бере участь українська делегація. 

Делегацію за дорученням Уряду України очолив заступник Голови Держпродспоживслужби – Головний державний фітосанітарний інспектор України Вадим Чайковський. До складу делегації долучились перший заступник Голови Держпродспоживслужби Олег Осіян та радник Голови Держпродспоживслужби Соломія Старосольська.

Під час заходу учасники візьмуть участь в опрацюванні питань пов’язаних з:

  • гармонізацією електронного обміну даними і оновлень щодо реалізації платформи ePhyto;
  • захистом рослин під час електронної комерції;
  • прийняттям міжнародних стандартів фітосанітарних заходів, пропонованих змін до Технічного комітету стандартів та його правил, процедур, поправок до прийнятих міжнародних стандартів для фітосанітарних заходів (ISPM).

Також під час засідань Комісії обговорювали питання встановлення плати за підключення держав до системи IPPC HUB Ephyto.

«Незважаючи на збройну агресію рф проти України та на спричинені нею руйнування інфраструктури і колосальні збитки, Україна й надалі залишається надійним міжнародним партнером. Ми виконували й будемо виконувати фітосанітарні заходи в міжнародній торгівлі. Російська агресія завадила Україні ще в 2022 році підключитися до міжнародної електронної системи видачі фітосанітарних сертифікатів. В планах України на 2024-2025 роки підключення до HUB і видача електронних фітосанітарних сертифікатів. Наразі здійснюємо тестування та плануємо в цьому році повноцінно працювати з ePhyto», – зауважено українською делегацію під час доповіді.

Українська делегація звернулася до Секретаріату Міжнародної конвенції із захисту рослин (International Plant Protection Convention - IPPC) та передала офіційне звернення Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука щодо можливості користування системою HUB без сплати внесків до нашої Перемоги.

Секретаріат IPPC врахував позицію України. До CPM 2024/15, який регулює питання фінансування системи Ephyto, було внесено зміни щодо фінансування, зокрема – «Країни з рівнем доходів нижче середнього від сплати членських внесків звільняються».

Вадим Чайковський та Олег Осіян проводять двосторонні зустрічі зі співробітниками ФАО та представниками національних організацій захисту рослин, DG Sante, під час яких обговорюються питання щодо діджиталізації фітосанітарних процедур, міжнародної торгівлі продукцією рослинного походження, відповідності нормативно-правових актів нормам ЄС та ISPM.

Заходи такого масштабу дозволяють на високому рівні проаналізувати акумульований досвід у сфері фітосанітарії та з урахуванням отриманих результатів напрацювати нові підходи.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux