На Дніпропетровщині затримали вантаж іноземного соняшникового насіння
опубліковано 30 січня 2018 року о 11:00

24 січня 2018 року при проведенні фітосанітарного контролю імпортних вантажів в автопорту «Північний» Дніпропетровської області у вантажах насіння соняшнику вагою 13,95 тонн та 14,95 тонн походженням з Сербії було виявлено карантинні, обмежено поширені на території України бур’яни: амброзію полинолисту (Ambrosia artemisiifolia L) та сорго алепське (гумай) (Sorghum halepense (L.) Pers.).

Фітосанітарні заходи: засмічені вантажі будуть повернені.

З метою недопущення подібних випадків в подальшому до країни-експортера (Сербії) надіслана нотифікація про невідповідність вантажів фітосанітарним вимогам України.

Довідково

За підсумками проведених у 2017 році фітосанітарних експертиз, насіння таких бур’янів як амброзія полинолиста та сорго алепське фахівці виявляли в 2847 випадках в різноманітній продукції в тому числі і в насіннєвому матеріалі сільськогосподарських культур.

Наявність карантинних бур’янів в насінні широко поширених культур є надзвичайно небезпечним, оскільки може спричинити засмічення величезної площі сільгоспугідь лише за 1 вегетаційний сезон.

Слід зазначити, що наприклад сорго алепське має обмежене поширене в Україні (вогнища є лише в Одеській області на площі 865 га), а його потрапляння в нові регіони несе ризик утворення нових вогнищ цього небезпечного коренепаросткового бур’яну, який дуже важко викорінювати.

Крім цього, Держпродспоживслужба звертає увагу, що багато видів бур’янів, карантинних для України, внесені до переліків карантинних організмів країн-партнерів у міжнародній торгівлі. Їх наявність у вітчизняній зернопродукції, що експортується, призведе до негативних наслідків – надсилання нотифікацій, зниження класу якості зерна (зниження його вартості), повернення заражених партій та інше. Наприклад амброзія полинолиста є карантинною для Ізраїлю, Індонезії, Китаю, Таїланду

Тому, дбаючи про імідж України на світовому ринку сільськогосподарської продукції, піклуючись про належний рівень фітосанітарного захисту вітчизняних посівів сільськогосподарських культур, Держпродспоживслужба наголошує на посиленні контролю за фітосанітарним станом імпортного насіння.

Вітчизняним імпортерам насіннєвого матеріалу соняшника та інших культур необхідно звернути особливу увагу на якість товарів, які вони планують придбати та завезти в Україну. Високий фітосанітарний ризик становлять вантажі насіння, які завозяться з таких країн світу, де бур’яни не вважаються карантинними організмами, як наприклад країни – члени Євросоюзу, або де вони розповсюджені повсюдно (країни Америки, Азії і Африки). 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux