Фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин станом на 6 квітня 2018 року
опубліковано 05 квітня 2018 року о 16:27

В озимій пшениці господарств Степу личинки хлібної жужелиці за чисельності 0,5-2, макс. 3 екз. на кв.м в осередках Запорізької області пошкодили 1-2% рослин на 3-12% обстежених площ, здебільшого розміщених після стерньових попередників. Віковий склад личинок: ІІ-24-36%, ІІІ-64-76%. У теплі сонячні дні спостерігається літ злакових мух (чорна пшенична, шведська), крайові смуги озимини почали заселяти хлібні блішки, цикадки. У Дніпропетровській, Одеській, Запорізькій областях у теплі сонячні дні відмічали вихід клопа-шкідливої черепашки на поверхню листкової підстилки.

У Миколаївській області відмічено вихід з місць зимівлі жуків піщаного мідляка і заселення ними посівів озимих зернових, де в крайових смугах нараховується 0,1-1 екз. на кв.м. Повсюди гусениці підгризаючих совок, ґрунтові шкідники (дротяники, несправжні дротяники) переміщуються у верхні шари ґрунту, однак прохолодні погодні умови стримують їх активність.

На 11-30% обстежених площ озимої пшениці та ячменю спостерігається розвиток борошнистої роси (1-15% рослин), септоріозу (2-12%), гельмінтоспоріозу (5-30%) та кореневих гнилей (до 9%). Осередково у Кіровоградській та Херсонській областях відмічено розвиток бурої листкової іржі. Вогнищами у північних та центральних областях 2-8% рослин озимих зернових охоплено сніговою плісенню, на перезволожених ділянках відмічено загибель поодиноких рослин.

У відростаючих багаторічних травах Степу та західного Лісостепу спостерігається початок виходу і живлення бульбочкових довгоносиків. Обліковують 1-3, макс. 12 жуків на кв.м.

Посіви озимого ріпаку з настанням тепла осередково заселяють стебловий прихованохоботник, хрестоцвіті клопи та блішки. За надпорогової чисельності шкідників проводять обприскування посівів дозволеними до використання препаратами. На 2-8% рослин культури, переважно на нижніх листках, відмічають ознаки пероноспорозу, альтернаріозу, фомозу (Черкаська, Хмельницька обл.). Бактеріозом коренів уражено 1-8% рослин у Київській, Тернопільській та інших областях.

Стан посівів озимого ріпаку поліпшують підживленням азотними добривами й розпушуванням міжрядь. За встановлення жаркої сухої погоди та чисельності хрестоцвітих блішок понад 3-5 екз. на кв.м посіви рекомендовано обприскувати дозволеними до використання інсектицидами.

Танення снігового покриву, опади різної інтенсивності, застій талих вод у полях спричинили скрізь затоплення нір полівок та мишей в межах 15-65, макс. 80-100% в місцях пониженого рельєфу (на полях утримуються блюдця заповнені талою водою). Однак, повсюди на озимих культурах і багаторічних трав, садах, неугідь виявляють 1-3, макс. 4 жилих колоній на гектар. У Запорізькій та Херсонській областях Степу відмічають міграцію мишоподібних гризунів з місць їх резервацій.

У господарствах здійснюється фітосанітарний нагляд за посівами озимих зернових, ріпаку та багаторічних трав.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux