Фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин станом на 30 червня 2017 року
опубліковано 30 червня 2017 року о 20:21

 У південних, східних та центральних областях Степу в посівах озимих та ярих зернових колосових культур розвивається та шкодить клоп шкідлива черепашка (окрилося 5-20%). Личинки (ІІ-ІV віків) за чисельності 0,2-1,5, макс. 2-4 екз. на кв.м на необроблених ділянках пошкодили в середньому до 10% рослин. Разом з тим, у колосках озимої пшениці, жита, ячменю живляться хлібні жуки (0,5-3, макс. в осередках до 6 екз. на кв.м у Луганській та Тернопільській обл.) та жужелиця (0,5-3 екз. на кв.м), які пошкодили 3-5% колосків. У посівах  ярих колосових культур розвиваються та шкодять злакова попелиця та трипси, якими заселено 7-20, осередково до 40% рослин.

У посівах зернових колосових культур на колосі виявляють альтернаріоз (0,1-1%, Тернопіська обл.), фузаріоз (0,2-1, макс 3-4%, Тернопільська, Чернівецка обл.), септоріоз (0,3-3%, Дніпропетровська, Закарпатська, Тернопільська, Черкаська обл.), розвиток яких на переважній більшості території країни стримується посушливими погодними умовами. Осередково у Дніпропетровській, Івано-Франківській, Одеській, інших областях у посівах озимого та ярого ячменів та присадибному секторі виявлено летючу сажку (0,5-1%). В західних областях на 0,5-1% рослин має місце білоколосість. На ячмені розвиваються гельмінтоспоріоз, бура, сітчаста, інші плямистості. У посівах кукурудзи на 1-5% рослин виявлено гельмінтоспоріоз.

У посівах гороху, сої, багаторічних трав 2-15% рослин уражені аскохітозом, пероноспорозом, септоріозом, церкоспорозом, іржею, бурою плямистістю, осередково на сої виявляють зморшкувату мозаїку. Із шкідників на горосі розвиваються та шкодять зерноїд, попелиця, трипс, комарик, плодожерка, личинки бульбочкових довгоносиків, на сої в межах порогової чисельності - попелиці, трипси, клопи, павутинний кліщ та гусениці листогризучих совок, чортополохівки, подекуди лучного метелика.

Скрізь заселяє та пошкоджує посіви соняшнику геліхризова попелиця. Фітофагом заселено 3-18, в крайових смугах полів до 38% рослин (Харківська обл.) за чисельності 9-20, макс. до 30 екз. на кожну. Осередково шкодять гусениці лучного метелика, листогризучих совок, клопи, трипси, подекуди соняшникова вогнівка (Херсонська обл.). Відмічається початок відродження личинок соняшникової шипоноски (Луганська обл.). На пероноспороз, фомоз, аскохітоз хворіє 2-15% рослин, осередково іржу, альтернаріоз 2-3%. У господарствах Кіровоградської області виявлено фомопсис, Хмельницької - білу гниль (прикоренева форма). У разі заселення попелицею понад 20% рослин за чисельності 40-50 екз. та за відсутності ентомофагів до цвітіння культури проводять обробки рекомендованими препаратами.

В усіх бурякосійних областях продовжується заселення посівів цукрових буряків буряковою листковою попелицею, де нею заселено 2-15% рослин. Подекуди триває живлення бурякових щитоносок, совок. На столових, кормових буряках продовжується розвиток церкоспорозу, де ним уражено 2-6% рослин. У Черкаській області до 5% рослин цукрового буряку охоплено церкоспорозом. Захищають рослини за надпорогової чисельності фітофагів та поширення хвороб через обробки дозволеними до використання препаратами.

Скрізь у плантаціях картоплі, томатів і баклажанів масово розвивається колорадський жук. Розвиток фітофторозу, альтернаріозу картоплі та томатів відмічається в усіх зонах. Рослини капусти найбільшої шкоди зазнають від капустяних совок, біланів, молі, попелиць, хрестоцвітих блішок, які виявлені повсюдно. У більшості областей Степу, Лісостепу рослини огірків потерпають від баштанної попелиці, тютюнового трипса, в західних та центральних проявились ознаки антракнозу, пероноспорозу.

Лучний метелик. В степових областях відмічається літ метеликів літнього покоління інтенсивністю 2-5 екз. на 10 кроків. В осередках лісостепових областей триває слабкий літ метеликів весняної генерації. Гусениці першого покоління за чільності 0,2-1,5 екз. на кв.м у слабкому степені пошкодили 1-5% рослин сої, гороху, кукурудзи, соняшнику, багаторічних трав.

На цілинних землях, неугіддях, пасовищах, луках, узбіччях доріг, триває розвиток личинок саранових стадних та нестадних видів, які перебувають у II-V віках та в допороговій чисельності пошкодили до 5% рослин.

Скрізь в агроценозах триває літ метеликів підгризаючих (озима, оклична) та листогризучих (гамма, С-чорне, капустяна, люцернова, бавовникова, ін.) совок, відроджуються та живляться гусениці. Повсюди відбувається літ стеблового (кукурудзяного) метелика, відкладання яєць та відродження гусениць якими заселено до 3% рослин кукурудзи.

У садах плоди зерняткових та кісточкових порід пошкоджують гусениці яблуневої плодожерки, личинки плодових пильщиків, вишневої мухи. У південних областях Степу триває літ яблуневої плодожерки (ІІ-го покоління). Плодові насадження хворіють на паршу, борошнисту росу, плодову гниль, кокомікоз, клястероспоріоз. У виноградниках шкодять кліщі (павутинні, зудень), триває літ гронової листокрутки другого покоління, розвиваються мілдью, оїдіум, осередково чорна гниль у Закарпатській області. Захист насаджень проводять за рекомендаціями дозволеними препаратами.

У господарствах здійснюється постійний фітосанітарний нагляд за посівами сільськогосподарських культур.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux