Фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин станом на 28 липня 2017 року
опубліковано 28 липня 2017 року о 20:11

 На незібраних площах зернових культур розвиваються хвороби. Альтернаріозом, гельмінтоспоріозом, фузаріозом, оливковою плісенню, септоріозом, борошнистою росою охоплено 1-16, макс. до 40% (полеглі посіви Волинської обл.) колосків у областях. У північних та центральних областях виявляли летучу та тверду сажку на 0,2-3% колосків пшениці. В Сумській області на 1,5% рослин має місце білоколосість.

Уражені фузаріозом посіви збирають прямим комбайнуванням в стислі строки і зберігають окремими партіями. Щоб уникнути накопичення токсинів у фузаріозному зерні під час зберігання, зерно, яке зібрано прямим комбайнуванням, очищають та досушують до вологості не більше 14%.

У Степу, Лісостепу, Поліссі посівам кукурудзи завдає шкоди стебловий (кукурудзяний) метелик, який живився на 1-8, на зрошувальних землях Херсонської області - 10% рослин. Шкодив фітофаг на 3% соняшнику в Тернопільській області та на 6% проса - в Луганській. Повсюди на 5-18% кукурудзи розвиваються попелиці, осередково у Степу на 3% рослин гусениці лучного метелика. У Дніпропетровській, Закарпатській, Кіровоградській, Київській, Луганській, Чернівецькій, Черкаській областях гусеницями бавовникової совки пошкоджено  на 2-6, макс. 11% (Харківська, Херсонська) кукурудзи за чисельності 1 гусениця на кожну. Подекуди на 2-7% рослин були виявлені трипси, блішки, павутинний кліщ. У Тернопільській області відмічають заселення 5% кукурудзи імаго західного кукурудзяного жука. За наявності понад 18% рослин з яйцекладками, або 6-8% рослин з гусеницями стеблового метелика та бавовникової совки І-ІІ віків, посіви обприскують дозволеними до використання інсектицидами. З хвороб на 3-15% рослин культури виявляють гельмінтоспоріоз та іржу, у Степу та Лісостепу вогнищами - пухирчасту та летючу сажки, якими уражено 0,5-3% рослин.

Повсюди соя заселена павутинним кліщем (3-15, макс. 25% рослин- Київська та Херсонська, Чернівецька обл.), попелицями (3-19% рослин), подекуди гусеницями акацієвої вогнівки (2-14% рослин) та листогризучими совками (2-11% рослин). Погода сприяє розвитку антракнозу, аскохітозу, пероноспорозу, іржі, церкоспорозу, септоріозу, подекуди бактеріального опіку на 3-15% рослин сої. Жовтою мозаїкою у Київській, Полтавській, Чернівецькій областях уражено 3-7% культури. Сою слід захищати від вищезгаданих шкідників та хвороб дозволеними препаратами у відповідності з санітарними вимогами.

Скрізь на 3-12% рослин цукрових буряків харчуються листкова бурякова попелиця, бурякові щитоноски, клопи, мінуюча муха, листогризучі та підгризаючі совки, інші фітофаги. Переважно в Лісостепу церкоспорозом охоплено 2-14, пероноспорозом і фомозом, альтернаріозом- 1-9, борошнистою росою, рамуляріозом - 4% рослин.

Посіви соняшника охоплено білою і сірою гнилями 1-3% рослин, осередково іржею 4-12, септоріозом 3-20%, пероноспорозом, альтернаріозом та фомозом 5-24% рослин. У Миколаївській області виявляли чорну плямистість на 12%, в Одеській – фомопсис, а Запорізькій соняшниковий вовчок на 4-17% рослин. Із шкідників на 3-25, макс. 45% соняшника розвиваються та шкодять сисні комахи (попелиці, трипси, клопи), гусениці листогризучих совок, подекуди саранові, осередково в Степу - соняшникові шипоноска та вусач, інші фітофаги.

Повсюди в насадженнях картоплі, томатів фітофторозом та альтернаріозом уражено 3-60% рослин і до 10% плодів. Подекуди відмічено розвиток бактеріальних та вірусних хвороб, у Закарпатській області – верхівкову гниль томатів. Комплексом шкідників на капусті всіх термінів достигання заселено 2-35% качанів. У Тернопільській області капусту пошкоджують слимаки по 1-2 екз. на качан на 4-7% рослин. У Волинській, Закарпатській, Рівненській областях на 4-12% капусти шкодять білокрилки. У промислових і присадибних посадках капусти на 1-3% виявляли слизистий бактеріоз, осередково - судинний (Луганська, Чернівецька обл.). Повсюди огірки пошкоджено баштанною попелицею, тютюновим трипсом, павутинним кліщем. Баштанні культури уражено антракнозом, бактеріозом та пероноспорозом.

У сім’ячкових садах шкодять попелиці, кліщі, гусениці яблуневої плодожерки (3-10% плодів). Скрізь паршею уражено листки та плоди. Моніліоз розвивається на  1-12% яблук. У незахищених кісточкових насадженнях масово розвиваються попелиці, мають поширення клястероспоріоз, моніліоз. На винограді продовжують шкодити кліщі та гронова листокрутка. Повсюди в зоні вирощування виноград уражений мільдью та оїдіумом, чорною гниллю.

Триває літ та яйцекладка підгризаючих і листогризучих совок. Окличною і озимою совками пошкоджено 2-5% коренеплодів цукрових буряків та овочів. Гусениці листогризучих совок (гамма, С-чорне, капустяна, городня, карадринна та інші) пошкодили 1-12, осередково - 30% рослин (кукурудза, соняшник у Запорізькій обл.) технічних культур, сої, овочів.

На неугіддях та узбіччях полів Донецької, Кіровоградської, Луганської, Одеської та Херсонської областей в допороговій чисельності триває живлення гусениць та подекуди літ лучного метелика, інтенсивністю 1-4 екз. на 10 кроків.

У неугіддях, пасовищах, незораних землях Степу та Лісостепу розвиваються нестадні види саранових за чисельності 0,3-8 екз. на кв.м (личинки другого-п’ятого віків). За видовим складом кобилка блакитнокрила, кобилка темнокрила, хрестовичка мала, кобилка чорно смугаста, поодинокі екземпляри італійського пруса. У резерваціях Донецької, Запорізької, Одеської, Херсонської областей обліковують 0,5-1 екз. на кв.м італійського пруса (окрилено 30%). У Миколаївській області в осередку поширення перелітної сарани (Веселинівський район, плавні р. Чичиклія) личинками шкідника другого віку заселено 30% обстеженої площі, за середньої чисельності 2-4, макс. 12 екз. на кв.м.

В господарствах постійно здійснюється фітосанітарний нагляд за посівами. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux