Фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин станом на 14 липня 2017 року
опубліковано 14 липня 2017 року о 20:18

У Степу та Лісостепу доживлюються личинки клопа шкідливої черепашки (окрилися 10-40%). Молоді клопи перелітають в місця зимівлі. За попередніми дами пошкодженість зерна клопом шкідливою черепашкою становить 0,8-5, макс. 13% (з необроблених площ у Луганській обл.). Хлібні жуки та жужелиця пошкодили 1-9, в осередках до 20% (крайові смуги Запорізька обл.) колосків. У посівах ярих колосових культур живляться злакова попелиця, трипси, інші фітофаги в допороговій чисельності.

У посівах зернових колосових культур на колосі виявляли ураження: альтернаріозом 0,1-4%, осередково оливковою плісенню – 4-7% колосків, борошнистою росою 2-5%, гельмінтоспоріозом - 1-3, макс. 23% колоса ячменю, фузаріозом - 0,2-5% (Волинська, Дніпропетровська, Закарпатська, Запорізька, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька обл.). Повсюди септоріоз охоплено 1-7, макс. 23-35% колоса у Запорізькій, Івано-Франківській областях.

Осередково у Дніпропетровській, Івано-Франківській, Одеській, інших областях у посівах озимого та ярого ячменів виявлено летючу сажку (0,1-1%). В західних областях на 0,5-6% рослин має місце білоколосість. У Тернопільській області виявляли бактеріоз та тверду сажку. На ярому ячмені розвиваються гельмінтоспоріоз, бура, сітчаста, інші плямистості.

Передзбиральне обстеження полів та першочергове збирання уражених хворобами хлібів прямим комбайнуванням за подальшого просушування та сепарування зерна сприятиме збереженню здорового та частковому оздоровленню хворого зерна.

Повсюди в посівах кукурудзи, проса, подекуди соняшника, інших товстостеблих культур продовжується літ стеблового кукурудзяного метелика, яйцекладка та відродження їх гусениць, якими у Степу та Лісостепу пошкоджено 1-3% кукурудзи та 1% проса. Також у посівах культури розвиваються та шкодять злакові попелиці, павутинний кліщ та гусениці листогризучих совок. У Закарпатській, Львівській, Полтавській, Черкаській, Тернопільській областях 1-6% рослин кукурудзи уражено гельмінтоспоріозом, осередково у лісостепових областях 1-2% рослин охоплено пухирчастою сажкою, у Полтавській області виявлено летючу сажку.

На багаторічних травах розвиваються та шкодять трипси, клопи щитники та сліпняки, люцерновий стеблоїд, апіон, горохова попелиця, гусениці п’ядунів та листогризучих совок. З хвороб триває розвиток бурої листової плямистості.

На сої шкодять попелиці (на 2-7, мас. 19% Запорізька обл.), павутинні кліщі (3-9, макс. -21% - Львівська обл., 25% - Херсонська обл.); трипси (3-14, макс. 43% Запорізька обл.). Осередково у Дніпропетровській, Черкаській, Полтавській областях гусениці акацієвої вогнівки та чортополохівки пошкодили 1-5% сої. Скрізь пероноспорозом, аскохітозом, септоріозом, бактеріальним опіком, іржею уражено 2-19, макс. 25% (пероноспороз) рослин у Черкаській області. У Полтавській області зморшкуватою мозаїкою, у Тернопільській та Чернівецькій жовтою мозаїкою охоплено 1-5% рослин. В період формування бобів сою захищають дозволеними препаратами.

На  цукрових буряках заселено та пошкоджено попелицями (3-12, макс. до 20% рослин Івано-Франківська, Хмельницька обл.), буряковими щитоносками (2-9%), мінуючою мухою (1-10%), листогризучими совками (1-5%); амарантовим стеблоїдом (3% рослин у Полтавській обл.). Повсюди  1-8% рослин хворіють на церкоспороз, фомоз, пероноспороз, альтернаріоз. У Чернівецькій області 1% рослин цукрових буряків уражено кореневими гнилями та жовтяницею.

Повсюди на посівах соняшника геліхризовою попелицею пошкоджено 4-15, макс. 50% (у крайових смугах, Запорізька, Луганська обл.), польовими клопами (2-5%), трипсами (10-18% рослин у Луганській обл.). Переважно в Степу гусеницями листогризучих совок пошкоджено 2-30% рослин Запорізька обл., соняшниковою вогнівкою 3-6%. Фомозом, пероноспорозом, іржею, септоріозом уражено2-20% рослин. У Черкаській і Тернопільській областях 1-4% рослин охоплено сірою та білою гнилями. Захисні обробки соняшнику дозволені до цвітіння культури.

Картоплю та овочеві культури пошкоджують колорадський жук (літнього покоління), совки, білани, молі, попелиці, трипси. Повсюди у цих культурах виявлено фітофтороз, альтернаріозом та чорну бактеріальну плямистостісь томатів. Осередково у Херсонській області на томатах відмічено розвиток стовбура (фітоплазмоз), яким уражено 1-10% рослин. Гусеницями помідорної та бавовникової совок пошкоджено до 10% плодів томатів (Херсонська обл.). Повсюди огірки, баштанні культури (кавуни, дині) хворіють на бактеріоз, пероноспороз, антракноз. Також на баштанних культурах пізнього строку посіву спостерігається фузаріозне в’янення.

У садах Степу шкодять гусениці яблуневої (ІІ-го покоління) та сливової плодожерок, личинки вишневої мухи, інші листогризучі та сисні фітофаги. З хвороб поширюються плодова гниль, парша, борошниста роса, кокомікоз, клястероспоріоз. У виноградниках продовжується розвиток та шкідливість гусениць гронової листокрутки ІІ-го покоління, кліщів. На сприйнятливих сортах поширюються мілдью , оїдіум , на Закарпатті чорна гниль.

Стадні (італійський прус) та нестадні види саранових продовжують розвиток на пасовищах, неугіддях, узбіччях доріг, багаторічних травах, осередково в крайових смугах просапних культур. Нестадними видами за чисельності 0,3-10 екз. на кв.м пошкоджено 1-7% рослин сої, кукурудзи та просапних культур. У Дніпропетровській, Запорізькій та Одеській областях італійським прусом за чисельності 0,5-2 екз. кв.м на багаторічних травах пошкоджено до 5% рослин.

У Степу та Лісостепу триває лялькування та літ лучного метелика другого покоління інтенсивністю 1-3 екз. на 10 кроків. Скрізь в агроценозах триває літ метеликів підгризаючих (озима, оклична) та листогризучих (гамма, С-чорне, капустяна, люцернова, бавовникова, ін.) совок, гусеницями яких пошкоджено 1-12, макс. 30% (соняшник, Запорізька обл.) сої, просапних культур, кукурудзи, овочів та багаторічних трав.

В господарствах постійно здійснюється фітосанітарний нагляд за посівами. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux