Фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин 28 жовтня 2016 року
опубліковано 28 жовтня 2016 року о 13:00

Переважно відставання посівів озимини у фазовому розвитку в більшості областей, нестача тепла та інтенсивні опади стримували заселення зернових колосових шкідниками та розвиток хвороб на них. У степових, осередково лісостепових областях, переважно у посівах озимої пшениці, розміщеної після стерньових попередників, триває слабке живлення личинок хлібної жужелиці, які за чисельності 0,5-2 екз. на кв.м пошкодили 1-4% рослин. Гусениці озимої совки в чисельності 0,5-3 екз. на кв.м пошкодили 2-5, в осередках господарств Сумської області 7-16% рослин озимих культур. За надпорогової чисельності (2-3 і більше личинок жужелиці, гусениць озимої совки на кв.м) та температури повітря не нижче +5°С озимі зернові у фазу кущіння захищають через осередкові чи всуціль полів обприскуванням дозволеними препаратами.

    Скрізь септоріозом, кореневими гнилями охоплено до 4% рослин. У осередках Черкаської області розпочався розвиток іржі на 2% озимини. Для збереження зимостійкості рослин посіви за потреби оздоровлюють дозволеними фунгіцидами. 

    У Степу та Лісостепу на окремих площах озимого ріпаку грунтоживучими шкідниками (підгризаючих совок, дротяників, личинок хрущів) пошкоджено до 5% рослин. У Степу рослини були пошкоджені капустяною попелицею, хрестоцвітими блішками, подекуди ріпаковим пильщиком. На 7-40% обстежених площ озимого ріпаку 2-9% рослин уражено чорною ніжкою, пероноспорозом, фомозом, альтернаріозом. Для запобігання переростання та покращення перезимівлі ріпаку в фазу 5-6 листків культури рекомендовано провести обробку дозволеними препаратами. 

Повсюди триває розселення мишоподібних гризунів на посіви озимих зернових культур на 5-33% обстежених площ заселені від окремих нір до 3 колоній на гектар. На 10-74% обстежених посівів озимого ріпаку обліковують 1-4 колонії на га. Більш інтенсивно гризуни заселили багаторічні трави, неугіддя, лісосмуги та сади, де враховують 2-5, осередково на багаторічних травах до 6 в Кіровоградській області, Вінницькій - 10, Київській області до 15 жилих колоній на гектарі. Проводяться захисні заходи щодо регуляції чисельності мишоподібних гризунів.

    Повсюди залишається загроза пошкодження озимих культур, багаторічних трав і насаджень мишоподібними гризунами. Першочерговими заходами в обмеженні чисельності мишоподібних гризунів є профілактичні: знищення бур’янів, зменшення втрат урожаю при збиранні, своєчасна зяблева оранка, що позбавлятиме гризунів кормової бази та надійного сховища, контроль за розвитком та регулювання чисельності цих шкідників у місцях резервацій. За наявності 3-5 і більше жилих колоній на гектарі необхідно застосовувати дозволені до використання родентициди. 

    У господарствах постійно здійснюється фітосанітарний нагляд за посівами озимих зернових та ріпаку.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux