Фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин 17 лютого 2017 року
опубліковано 17 лютого 2017 року о 12:39

Повсюди промерзання ґрунту, утворення притертої крижаної кірки, подекуди танення снігового покриву негативно впливало на життєдіяльність мишоподібних гризунів. У південних областях Степу внаслідок погодних умов, зокрема затоплення нір талими водами, спостерігається загибель гризунів від 20 до 40%. Однак у посівах озимих зернових та ріпаку обліковують 0,2-4, на багаторічних травах 2-4, в місцях резервацій на неораних землях, лісосмугах до 5 жилих колоній гризунів на гектарі. Інтенсивність подальшого розвитку та поширення, а також рівень шкідливості гризунів будуть визначатися насамперед, погодними умовами та ефективністю винищувальних заходів.

При проведенні фітопатологічного аналізу насіння ярого ячменю виявлено ураження його збудниками гельмінтоспоріозу, альтернаріозу, фузаріозу в межах 1-9%. Це свідчить про обов’язкове оздоровлення посівного матеріалу через протруєння препаратами відповідного спектра фунгітоксичної дії та рівня захисної спроможності стосовно комплексу хвороб за 2-3 тижні до сівби.

Аналіз даних відбору монолітів рослин озимих зернових культур (пшениця, жито, ячмінь) у Запорізькій, Київській, Полтавській, Чернігівській областях показав, що рослини перебувають в фазах сходи – кущіння, мають добру регенераційну здатність при відрощуванні. Зрідженості не виявлено. За даними спеціалістів Вінницької, Закарпатської, Миколаївської областей пошкодження рослин озимої пшениці та ячменю у відібраних зразках складає 5-10, подекуди до 14%. Лабораторним аналізом рослин озимини, відібраних з монолітів, виявлено інфекційний запас збудників борошнистої роси, септоріозу, кореневих гнилей, інших хвороб на рівні 1-3%. Небезпека пошкодження озимих культур зберігається на посівах, де тривалий час утримуватиметься льодова кірка чи застій талих вод.

За результатами відрощування гілок плодових дерев у Івано-Франківській, Черкаській областях (абрикос, вишня, груша, персик, слива, яблуня), що були взяті в кінці січня, загибелі бруньок не виявлено. У зразках з Миколаївської області пошкодження бруньок складає від 6-9% сім’ячкових до 24-42% кісточкових порід, на виноградній лозі відмічено пошкодження 11-21% вічок. На заході в Херсонській області в абрикосу та персика пошкоджено до 6-7% бруньок. У решти плодових пошкоджених бруньок не виявлено.

У господарствах здійснюється фітосанітарний нагляд за посівами озимих зернових, ріпаку, багаторічних трав.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux