Новини

Україна та Індонезія поглиблюватимуть співробітництво в галузі безпечності харчових продуктів та захисту споживачів


Відбулася зустріч Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимира Лапи та Голови Національного агентства з контролю лікарських засобів та харчових продуктів Республіки Індонезія Пенні К.Лукіто.

Під час зустрічі сторони обговорили питання розвитку співробітництва України та Республіки Індонезія у сфері безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Співрозмовники, зокрема, висловили зацікавленість розвивати двостороннє співробітництво. У цьому контексті було досягнуто домовленості розпочати роботу над проектом двостороннього меморандуму про співробітництво між компетентними органами обох країн. Узгоджений документ сторони готові підписати найближчим часом.

«Ми зацікавлені в подальшому вести з вами активний діалог, обмінюватися інформацією та досвідом, посилювати нашу співпрацю і торгівлю. Тому підписання меморандуму між нашими службами сприятиме поглибленню цього співробітництва. Найближчим часом ми напрацюємо відповідний документ, у якому передбачимо всі актуальні питання», - наголосила Голова Національного агентства з контролю лікарських засобів та харчових продуктів Республіки Індонезія Пенні К.Лукіто.

Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа у свою чергу відзначив значний ріст товарообігу між Україною та Індонезією, левова частка яких - це товари сільського господарства. Наразі Україна зацікавлена в експорті на індонезійський ринок молочної продукції, яловичини, птиці. «Україна веде активну роботу з диверсифікації ринків збуту, і ринок Індонезії для вітчизняних виробників є досить цікавим. Ми вважаємо, що наше співробітництво та розвиток товарообороту між нашими державами має великий потенціал», - зазначив він.

Як раніше повідомлялося, нещодавно Індонезія розширила перелік дозволеної до ввезення української продукції до 16 типів, серед яких черешня, вишня, цибуля, часник, картопля, морква, ячмінь, кукурудза, жито, житнє та кукурудзяне борошно, сорго, соя та жовтий горох, у той час як раніше Україна могла експортувати в цю країну тільки яблука і пшеницю.

Також нагадаємо, що у серпні поточного року Міністерство аграрної політики і продовольства України і Міністерство сільського господарства Індонезії підписали Меморандум про співпрацю в аграрній сфері.


За даними Міністерства аграрної політики та продовольства України зовнішньоторговельний обіг продукції агропромислового комплексу у першому півріччі 2016 року склав 200,7 млн.дол.США (5,8% зовнішньоторговельного обігу з усіма країнами Азії), зокрема експорт до Індонезії української продукції становив 128,3 млн.дол.США, імпорт з Індонезії – 72,4 млн.дол.США, сальдо позитивне і склало 55,9 млн.дол.США. У порівнянні з першим півріччям минулого року у вартісному виразі експорт зріс в 1,8 рази, а імпорт збільшився на 35%.



Автор: admin від 04.11.2016