Новини

Епідемічна ситуація із захворюваності на ГКІ в Україні та місті Києві


В Україні спостерігається суттєве погіршення епідемічної ситуації із захворюваності на гострі кишкові інфекції (ГКІ), виникнення яких пов’язано із порушенням вимог санітарного законодавства суб’єктами господарювання.

Станом на 22.07.2016 в Україні зареєстровано 86 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 1815 осіб, з них 864 дитини.

За аналогічний період 2015 року в Україні було зареєстровано 51 спалах гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 923 особи, з них 470 дітей.

Спалахи гострих кишкових інфекційних захворювань реєструвались майже на всіх адміністративних територіях, за виключенням Донецької та Закарпатської областей.

За місцем виникнення спалахи ГКІ у 36 (41,9 %) випадках зареєстровано в організованих дитячих колективах, 23 (26,7 %) – у закладах ресторанного господарства та торгівлі,  27 (31,4) – у приватному господарстві. За етіологічним фактором 36 (50,7 %) спалахів ГКІ було викликано сальмонелами. Головний фактор передачі інфекції – харчовий.

За 6 місяців 2016 року в м. Києві захворюваність серед дітей на гості кишкові інфекції сальмонельозної етіології зросла на 59,15 %, захворіло 113 дітей проти 71 дитини за аналогічний період 2015 року.

З початку поточного року зареєстровано 3 спалахи сальмонельозу в дитячих навчальних закладах, під час яких на сальмонельоз захворіло 20 дітей та виявлено 35 носіїв сальмонельозної інфекції.

Крім того, зареєстровано 4 випадки ботулізму, в тому числі один, що пов'язаний із вживанням в’яленої риби, придбаної в місці стихійної торгівлі, біля ринку.

На підставі Законів України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про захист населення від інфекційних хвороб», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», відповідно до листа голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 22.07.2016 № 15-1-26/6391, з метою запобігання виникненню та поширенню гострих кишкових інфекцій серед населення у місті Києві та на території України організовано:
проведення комісійних перевірок із залученням спеціалістів Держпродспоживслужби та всіх причетних служб і відомств щодо додержання виробниками продукції санітарних і ветеринарних правил, правил торгівлі на об’єктах громадського харчування та торгівлі, законодавства про захист прав споживачів;
посилено контроль за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах підвищеного епідемічного ризику – навчально-виховних закладах, літніх оздоровчих таборах, лікувально-профілактичних закладах, дитячих будинках, об’єктах торгівлі, громадського харчування тощо.



Автор: admin від 29.07.2016