Новини

Чим ви ризикуєте, купуючи ранні дині і кавуни


У Держпродспоживслужбі Києва що перевіряють дині і кавуни тільки на вміст нітратів. Інші параметри (пестициди, гербіциди) не досліджуються. Визначити їх наявність можуть токсикологічні відділи регіональних лабораторій і дослідницьких інститутів.

За словами заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Києві Олександра Овчаренко, досліджуються баштанні, які продаються на офіційних ринках. Зразки беруться з кожної нової партії. Дині і кавуни, які продаються в точках стихійних продажів, які не досліджуються. Також Держпродспоживслужба не перевіряє баштанні з торгових мереж. Як пояснив Олександр Овчаренко, магазини проводять дослідження самостійно, але частіше за все беруть товар за сертифікатом - в ньому постачальник зазначає вміст нітратів, яке визначається на підставі досліджень в регіональних лабораторіях.

Станом на сьогоднішній день перевищення норми нітратів в досліджених Держпродспоживслужбою баштанних не зафіксовано. Їх рівень навіть нижче гранично допустимої норми, яка становить в кавуні 60 мг / кг, в дині - 90 мг / кг. В останніх досліджених зразках рівень нітратів був 22-23 мг / кг в кавуні і 46-53 мг / кг - в дині.

"Але ви самі розумієте, що в кожен кавун не заглянеш, і це, звичайно, трохи лотерея. Нітрати можуть накопичуватися після опадів, через їх залишків в грунті", - зазначив Овчаренко. Позапланові перевірки, зрозуміло, не проводяться, оскільки продовжується дія мораторію.

У чому небезпека вживання баштанних з перевищенням рівня нітратів? Вони сприяють гіпоксії, запускають процеси, які призводять до зниження рівня гемоглобіну, задухи. До того ж нітрати перетворюються в організмі людини в нітрозаміни, які мають канцерогенні властивості (підвищують ймовірність виникнення злоякісних пухлин), розповіла Олена Сидоренко. Як відомо, в колишні роки кавуни і дині неодноразово ставали причиною масових харчових отруєнь. У нинішньому році спалахів отруєнь поки не було, але ж і сезон продажу ранніх баштанних тільки почався.

"Буде отруєння у людини від вживання чи ні, залежить від кількості вживання. Не варто забувати, що нітрати є і в ковбасі, і в молочних продуктах, і в сирах. Тому іноді досить з'їсти чверть кавуна, в яких їх зміст навіть незначно вище норми . Все, звичайно, залежить від ваги людини. Чим вище вага, тим вище норма нітратів, яку можна вжити без відчутних наслідків ", - уточнила Олена Сидоренко.

 





Автор: pressa від 14.07.2017