Новини

Результати моніторингу операторів ринку у зв'язку з ускладненням епідемічної ситуації станом на 04.07.17р


Держпродспоживслужбою в м. Києві 01.07.2017-02.07.17 було заплановано провести інформаційно-роз’яснювальної роботи на 103 суб’єктах господарювання.

В результаті проведення моніторингу у 83 закладах громадського харчування, у 79 закладах виявлено порушення ветеринарно-санітарного та санітарного законодавства, що складає 78%.
28 суб’єктів господарювання (близько 30%) припинили свою роботу для проведення санітарного дня, ремонтних робіт, заміни обладнання тощо.

Суб’єкти господарювання визначені на невідповідність Законів України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення».

Порушення законодавства під час здійснення моніторингу :
- відсутність державної реєстрації потужності;
- набір приміщень не відповідає фактичній продуктивності закладу (не дотримується потоковість технологічного процесу, наявні зустрічні потоки сировини, напівфабрикатів та готової продукції, відсутнє або невпорядковане місце для зберігання притирального інвентарю, місце для мийки та дезінфекції;
- незадовільний стан виробничих приміщень;
- відсутність супровідних документів та маркування сировини;
- порушені умови зберігання харчової продукції (термін зберігання вичерпано, зберігання сировини та готової продукції в одній холодильній камері, порушені правила товарного сусідства);
- у технологічному процесі використовується інвентар, що необхідно замінити, поновити маркування (розробні дошки);
- відсутність контрольних приладів для вимірювання температури у місцях зберігання сировини (холодильному обладнання);
- відсутні тари для зберігання продукції власного виробництва;
- відсутність особистих медичних книжок у персоналу закладів;
- несвоєчасність проходження обов’язкових профілактичних медичних оглядів персоналом;
- відсутність документації щодо навчання персоналу з питань гігієни.


Важливо: станом на 04.07.2017 кількість захворювань на гостру кишкову інфекцію становить 39 випадків. У персоналу закладу громадського харчування та у 7 пацієнтів виділена одно типова сальмонела S.enteritidis групи D. Отримані дані щодо виділення з об’єктів навколишнього середовища бактерій групи кишкової палички, що свідчить про порушення санітарно-гігієнічних вимог на суб’єкті ТОВ «Суші Ленд».

В іншому суб’єкті господарювання ТОВ «Суші Лайф», де зареєстровано 1 випадок захворювання також виявлені порушення санітарного законодавства
Держпродспоживслужбою в м. Києві видано розпорядження щодо тимчасового припинення роботи даного суб’єкта, справу про зупинення господарської діяльності передано до суду.

За результатами лабораторних досліджень сировини, що були проведені Регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби в м. Києві та Київській області встановлено наявність у  відібраних у ТОВ «Суші Ленд» (вул. Дмитрівська, 2А) зразках виявлено бактерії групи кишкової палички (колі форми)  в м’ясі лосося атлантичного с/м, у м’ясі свинини с/м, у м’ясі замороженої яловичини та  грудинки по-Кіровоградські.

З метою недопущення отруєнь в м. Києві посилюються заходи інформаційно-роз’яснювальної роботи серед суб’єктів господарювання.

Лише за 03.07.2017 року надійшло за ініціативою суб’єктів господарювання 23 звернення на проведення аудиту на відповідність Законів України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення».

Громадянам, які виявили порушення з боку санітарно-гігієнічних та ветеринарно-санітарних норм законодавства, звертатись до Гарячої лінії (044)486-95-85.

Суб’єктам господарювання, які бажають провести аудит підприємства звертатись за номером (044) 245-78-02. Аудит буде надаватись в короткий термін за участю сертифікованих аудиторів Держпродспоживслужби в м. Києві.




Автор: pressa від 04.07.2017