Новини

У Тернополі відбувся семінар щодо новацій у законодавстві з виробництва та обігу харчових продуктів, державного регулювання якості та безпечності харчових продуктів


У Тернополі відбувся науково-практичний семінар «Нове у законодавстві України щодо виробництва та обігу харчових продуктів, державне регулювання якості та безпечності харчових продуктів».

Організаторами заходу виступили ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області та ДП «Тернопільстандартметрологія».  Участь у семінарі взяли виробники м’ясних, молочних та рибних виробів.

Під час семінару обговорили питання змін законодавства, що регулюють обіг харчових продуктів, стандартизацію, метрологію і систему НАССР. Метою даного заходу було обговорення та роз’яснення законодавчої бази у сфері м’ясо-молочної та рибної переробки. Адже, ці підприємства підпадають під найвищий рівень ризику розповсюдження небезпечних інфекційних захворювань.

Заступник начальника ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області Володимир Богоніс наголосив на важливості проведення таких заходів, адже постійно змінюються не лише вітчизняні, а й європейські стандарти.

У свою чергу начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області Олександр Дністрян розповів про інспекторську діяльність, систему планування інспекторських заходів, про поділ на  категорії підприємств відносно ступенів ризику, про вимоги законів  відносно реєстрації операторів ринку, та про відповідальність за порушення закону у сфері обігу харчових продуктів.

Зокрема, увагу виробників харчових продуктів акцентували на тому, що їхні підприємства відносяться до високого ступеня ризику, а, отже, підлягають плановим інспекторським заходам не частіше, ніж раз на два роки. Проте перевірок може бути більше у разі виявлення порушень законодавства під час планових заходів.

У рамках обговорення виробники цікавилися процедурою зміни експлуатаційного дозволу у разі відкриття нових технологічних ліній чи цехів. Дане питання чітко регулюється положеннями Закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та здійснюється безкоштовно після проведення позапланової перевірки.

Також обговорювалося питання добровільної участі підприємств у програмі державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у сировині та продукції підприємств.

Начальник відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідування спалахів ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області Євгеній Безрукий наголосив на основних гігієнічних вимогах при виробництві харчових продуктів.

Хоча, станом на травень 2017 року більшість санітарних правил є скасованими, проте, діють вимоги Законів «Про забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення» та «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Зокрема, на виконання Європейських вимог замість вузькоспеціалізованих правил до конкретного підприємства розділ 7 ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»  виголошують загальні гігієнічні вимоги до операторів ринків, які здійснюють обіг харчових продуктів на будь-якій стадії. Також доповідач роз’яснив основні вимоги санітарних правил до містобудівництва, які встановлюють чіткі санітарні розриви між житлом та виробництвом.



Автор: pressa від 03.05.2017