Новини

Трихінельоз – актуальна проблема ветеринарної медицини


Трихінельоз залишається актуальною проблемою ветеринарної медицини багатьох країн світу, адже збудники циркулюють серед диких і синантропних тварин, що й спричиняє часте виникнення осередків трихінельозних вогнищ.

Епідситуація з трихінельозу в Україні у 2016 році була нестійкою – зареєстровано 16 випадків захворювання, в т.ч. спалах із 14 ураженими у Дніпропетровській області. Інтенсивний показник становить 0,037 на 100 тис. населення, що у 4 рази перевищує минулорічний показник та у 2,5 рази – середній багаторічний показник.

За інформацією ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» в м. Кривий Ріг 27.07.2016 р. було зареєстровано 14 випадків трихінельозу серед осіб, які вживали свіже свиняче сало з прошарками мяса, придбане у приватних осіб на ринку «Центральний» Металургійного району м. Кривий Ріг. При проведенні епідеміологічного розслідування, встановлено, що всього вживали вказане сало 15 осіб із 7 сімейних осередків, з них захворіло – 14 в т. ч. 1 дитина.

Ще по одному спорадичному випадку було зареєстровано у Харківській та Тернопільській областях.

Головне управління Держпродспоживслужби  в м. Києві радить громадянам  звертати особливу увагу на небезпеку та ризик споживання м’яса диких кабанів та свійських свиней без проведення ветеринарно-санітарної експертизи туші та закликає дотримуватись вимог теплової обробки при приготуванні страв з м’яса, не купувати м’ясні продукти на стихійних ринках, не згодовувати домашнім тваринам харчові відходи та запобігати їх контакту з дичиною, проводити регулярну дератизацію стійлових приміщень у приватних садибах.

Пам’ятайте, що м’ясо, інші продукти мисливського промислу та туші домашніх свиней повинні обов’язково проходити ветеринарно-санітарну експертизу для забезпечення впевненості у тому, що вжита дичина не завдасть шкоди вашому здоров’ю та здоров’ю членів вашої сім’ї.




Автор: pressa від 06.04.2017