Новини

Володимир Лапа: 2017 рік повинен стати роком змістовного наповнення, розбудови та нової якості роботи Держпродспоживслужби


Минулий рік був дуже складним для Держпродспоживслужби. Це рік становлення, закладення фундаменту в роботу Служби та проходження перших серйозних випробувань. Але 2017 рік повинен набути якісно нового значення для розвитку та роботи Держпродспоживслужби. На цьому наголосив Голова державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа під час колегії Держпродспоживслужби «Про підсумки роботи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів за 2016 рік та завдання на 2017 рік».

«Ми пройшли непростий шлях, який включав у себе безліч питань пов’язаних із нормативно-правовим забезпеченням, вирішенням кадрових, організаційних та управлінських питань. У 2016 році відбулося механічне становлення служби. Однак зараз перед нами стоїть завдання наситити роботу Служби якісно новим змістом. Ми повинні зберегти корисні напрацювання та здобутки, надавши їм нового поштовху. Бо саме цього від нас чекає суспільство і Уряд», - наголосив Володимир Лапа.

За його словами, це завдання непросте, враховуючи епізоотичні виклики, з якими стикнулася країна за останній період. «Ми маємо надзвичайно складану епізоотичну ситуацію в країні. Багато областей зіткнулися з поширенням африканської чуми свиней, пташиного грипу, є ризик занесення в цьому році вузликового дерматиту, ящуру.

Як наголосив Володимир Лапа, у таких умовах центральний апарат та територіальні органи Держпродспоживслужби повинні працювати злагоджено та у тісній комунікації зі всіма зацікавленими органами місцевого самоврядування і ЦОВВ.

Голова Держпродспоживслужби позитивно оцінив активну позицію ряду територіальних органів у напрацюванні законодавчих ініціатив. «Очевидно, що законодавство потребує удосконалення, і ми над цим працюємо. Приємно, що до процесу удосконалення нормативно-правового регулювання все більше підключаються спеціалісти на місцях. Такі ініціативи ми вітаємо і відповідну комунікацію будемо посилювати», - заявив Володимир Лапа.

Він додав, що найближчим часом буде створена робоча група за участю фахівців центрального апарату і територіальних органів, яка напрацьовуватиме конкретні пропозиції щодо удосконалення нормативно-правової бази: «Я відчуваю, що на рівні регіонів є така активність і ми зобов’язані її використати».

Разом з цим він звернув увагу керівників головних управлінь Держпродспоживслужби на необхідність більш відповідально підходити до організації роботи на місцях з ряду напрямків, зокрема це стосується ринкового нагляду, роботи інспекторів.

Володимир Лапа нагадав, що зараз в Києві та Київській області реалізується пілотний проект, який передбачає проведення процедури відеофіксації під час проведення заходів державного контролю та нагляду, які відносяться до сфери повноважень Держпродспоживслужби. «Зараз проект буде відпрацьований на рівні одного регіону, однак радив би керівникам територіальних органів уже зараз відстежувати ці процеси, вивчати досвід, щоб потім мати змогу успішно перенести здобутки на рівень своєї області», - наголосив Володимир Лапа.

Учасники колегії заслухали та обговорили доповіді керівників структурних підрозділів Держпродспоживслужби за підсумками роботи у 2016 році: директора Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії Бориса Кобаля, першого заступника директора з наукового забезпечення керівництва випробувальним центром -завідувача науково-дослідного хіміко-токсикологічного відділу, ДНДІЛДВСЕ Юлії Новожицької, начальника Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Алли Григоренко, заступника директора Департаменту фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва Андрія Челомбітка, начальника Управління економічної діяльності Михайла Лемака, т.в.о. заступника голови Лілії Стиренко.

За результатами підсумкової колегії було дано ряд доручень, які, зокрема, стосувалися забезпечення належного виконання плану основних протиепізоотичних заходів на 2017 рік; посилення контролю за виконанням заходів з профілактики, ліквідації та недопущення поширення збудника АЧС; вжиття дієвих заходів контролю щодо роботи господарств, у яких утримуються свині та/або птиця в режимі «закритого типу»; посилення контролю за виконанням програм державного ветеринарно-санітарного контролю сальмонельозу птиці в птахогосподарствах України на 2014–2018 роки; забезпечення проведення обов'язкової імунізації проти сказу; забезпечення належного контролю за видачею, обліком і зберіганням документів дозвільного характеру; активізації роботи з проведення ідентифікації та реєстрації тварин та ведення Єдиного державного реєстру тварин; дотримуватися фітосанітаних вимог країни призначення під час експорту української продукції.

Окрема увага була приділена необхідності проведення роз’яснювальної роботи серед операторів ринку харчових продуктів щодо отримання експлуатаційного дозволу та необхідності реєстрації потужностей, а також щодо обов’язку впровадження системи НАССР.

Також колегія зобов’язала керівників структурних підрозділів та начальників головних управлінь Держпродспоживслужби посилити заходи щодо усунення та недопущення порушень вимог чинного законодавства під час розгляду звернень громадян.



Автор: admin від 15.02.2017