Виробник
При зборі грибів, навіть при наявності деяких знань і досвіду, завжди необхідно строго дотримуватись основних правил. Тоді Ви уникнете випадкових помилок, що можуть привести до отруєнь. 

Ніколи не збирайте і не їжте гриби, що у підстави ніжки мають клубневидне стовщення, оточене оболонкою (як, наприклад, у блідої поганки і червоного мухомора) і не пробуйте їх на смак.
Коли Ви збираєте гриби, особливо сироїжки, намагайтеся брати їх з цілою ніжкою, щоб не упустити з виду важливої ознаки, зазначеної в попередньому правилі.
Якщо Ви збираєте в лісі печериці, звертайте особливу увагу на колір пластинок. Ніколи не збирайте і не їжте "печериці", що мають пластинки білого кольору. У дійсних їстивних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім сутеніють. У смертельно отрутної блідої поганки, схожої по зовнішньому вигляду на печериці, пластинки завжди білого кольору.
Якщо Ви збираєте для засолення волнушки, чорнушки, білявки, грузді, підгрузді та інші гриби, що містять молочний сік, то обов'язково перед засоленням чи відварюванням вимочіть їх, щоб видалити гіркі, дратівні для шлунку речовини. Те ж саме варто робити з валуями і сироїжками, що мають їдкий і гіркий смак.
При зборі зморшків потрібно завжди пам'ятати про правила їхнього готування, недотримання яких може викликати отруєння. Зморшки варто спочатку прокип'ятити у воді протягом 7-10 хвилин, а відвар обов'язково вилити. Тільки після такої обробки зморшки можна варити і жарити.

Ніколи не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві і зіпсовані.
Не їжте гриби в сирому вигляді.

Не вірте поширеній думці про те, що отрутні гриби викликають потемніння цибулини чи срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби. Це неправильне уявлення!

Не збирайте гриби, навіть свідомо їстивні, у міських парках, скверах, дворах, а також уздовж автомобільних доріг і залізниць. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними в їжу.
При перших ознаках отруєння необхідно терміново звертатися за медичною допомогою.

Принесені додому, гриби повинні бути в той же день розібрані по окремих видах і знову ретельно переглянуті. Усі сумнівні, а також переспілі, в'ялі гриби потрібно, не шкодуючи, викинути. Нижню частину ніжки, забруднену землею, зрізують, а гриби ретельно очищають від піску і сміття. У деяких грибів (маслюки і мокрухи) знімають з капелюшка плівку, покритий слизом. Гриби повинні бути в день збору, не пізніше наступного ранку піддані кулінарній обробці.

Незважаючи на комплекс заходів з питань профілактики отруєнь грибами та роз’яснювальну  роботу серед населення в засобах масової інформації, що проводиться державною санітарно-епідеміологічною службою, ситуація залишається складною.

Санепідслужба міста стурбована ситуацією ще й тому, що метереологічні показники залишаються сприятливими для збільшення кількості дикорослих грибів.
Отруйні гриби зустрічаються повсюди. Найбільш отруйними є бліда поганка та мухомори. Токсичними  для людини також є строчки, сироїжки та деякі види  несправжніх опеньок  та інші.
Бліда поганка буває жовтого, зеленого і білого кольору, дві останні особливо отруйні.
Слід пам”ятати, що липень-серпень це пік розмноження блідої поганки – смертельно отруйного гриба. Навіть досвідчені грибники часто плутають цей гриб з печерицями, дощовиками, сироїжками.
Бліда поганка містить яд, який вражає печінку, нирки та інші важливі системи життєдіяльності людини. Особливо вразливі до грибного яду діти. Отруйні речовини блідої поганки не руйнується при термічній обробці та можуть зберігатися на протязі багатьох  років.  Практично одного гриба досить щоб визвати смертельне отруєння дорослої людини.
Період без прояву захворювання при отруєнні  грибами від 6 до 30 годин. Проява захворювання починається раптово. З”являються нудота,  блювота,  сильні болі у животі, пронос зі слідами крові, головний біль, запаморочення, слабкість. Розвивається жовтуха, ниркова недостатність.
Не вживайте спиртних напоїв під час вживання грибів, т.я. спирт прискорює процеси всмоктування грибного яду.
Особливо тяжко протікає отруєння у дітей.
Основною причиною смерті хворих є гостра печінкова та ниркова недостатність.

Перша допомога: 
  • як найшвидше промити шлунок;
  • викликати у потерпілого штучну блювоту;
  • терміново викликати швидку медичну допомогу.

Якщо все ж таки вирішили ризикнути, і пішли  в ліс по гриби, то запам”ятайте основні поради та застереження:
  • збирайте  лише ті гриби, про які Ви впевнено знаєте, що вони їстивні;
  • остерігайтесь від збирання пластинчатих грибів;
  • ніколи не вживайте в їжу і не куштуйте грибів в сирому вигляді;
  • не збирайте старі, перезрілі або дуже молоді гриби;
  • ніколи не збирайте і не їжте тих грибів, які біля ножки мають бульбоподібне потовщення, оточене оболонкою  (як у червоного мухомора), у смертельно отруйної блідої поганки, зовні схожої на шампіньон (печериця), пластинки завжди білого кольору
Збирання грибів у лісозахисних смугах (посадках) біля автошляхів можуть закінчитися теж небажаними наслідками -  вихлопні гази автотранспортних засобів, інші отруйні речовини потрапляють на поверхню грунту, всмоктуються грибами, які набувать отруйних властивостей.
Утримуйтесь від купівлі грибів  у місцях несанкціонованої торгівлі.

Не давайте гриби дітям та особам, які страждають захворюваннями кишково-шлункового тракту.

Бережіть своє здоров”я  та  здоров”я своїх дітей!