Виробник
Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини (після контакту з хворим), через  воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни.
 
У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищення температури до 38,5 С протягом перших 2-3 днів, ломоти в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора  людина відчуває  загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер`ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю або пива). Можливе свербіння шкіри.

Джерелом  інфекції є хвора людина з  будь-якими формами захворювання.

Інкубаційний період – 7-50 днів  (в середньому 15-45 днів). Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет.

Загострення та рецидиви спостерігаються у 2-5% хворих. Затяжний перебіг хвороби зазвичай пов`язаний із супутніми захворюваннями, порушенням режиму та впливом інших шкідливих чинників. Після перенесеного захворювання можливе  формування ускладнень з ураженням жовчних шляхів та гастродуоденальної зони, перехід у хронічний гепатит та цироз печінки.

Для вірусного гепатиту А  характерні спалахи які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах).  

Як уникнути зараження вірусом гепатиту А :
  • Використовувати для пиття  та миття посуду лише перекип`ячену воду (воду кип”ятити не  менше 10 хв., дати відстоятися).
  • Не використовувати  для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.
  • При неорганізованому відпочинку  для пиття та приготування їжі мати з собою  запас  питної води (краще бутильовану).
  • Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом.
  • Слідкувати за дитиною, особливо маленької, у період прорізування молочних зубів, коли вона все тягне до роту.
  • Строго дотримуватись правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.
  • Не займатись самолікуванням. При появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря.